MCQ Questions for Class 6 History Chapter 8 Ashoka, The Emperor Who Gave Up War with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In which book were Chanakya’s ideas written?

(A) Ramayana
(B) Mahabharata
(C) Arthashastra
(D) None of these


Q2. Who is the son of bindusara—-

(A) Chandragupta
(B) Akbar
(C) Ashoka
(D) Ajatashatru


Q3. A sculpture of polished stone bull which was found in Rampurwa (Bihar) is now placed:

(A) In Parliament House
(B) In front of the Share market office at Mumbai
(C) In Rashtrapati Bhawan
(D) In PMO office.


Q4. Who was supported by a wise man named Chanakya?

(A) Ashoka
(B) Bindusar
(C) Chandragupta
(D) All of these


Q5. The mast famous Mauryan ruler was—

(A) Ashoka
(B) Akbar
(C) Babar
(D) Jahagir


Q6. Name of the Ashoka’s grandfather:

(A) Bindusara
(B) Chandragupta
(C) Chanakya
(D) Upgupta


Q7. Which are the animals shown in our national Emblem?

(A) Goats
(B) Lions
(C) Bulls
(D) None of these


Q8. Chandragupta was supported by a wise man named——

(A) Rajaraja
(B) Shashanka
(C) Visakha Dattas
(D)Chanakya


Q9. As per Megasthenes, how many gates were in the Pataliputra?

(A) 20
(B) 35
(C) 55
(D) 64


Q10. How many lions are shown in our national Emblem?

(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five


Q11. Chanakya’s idea were written down in a book called the—–

(A) Indica
(B) Arthashastra
(C) Manusmriti


Q12. From which area was Taxila and Ujjain ruled?

(A) Pataliputra
(B) Bihar
(C) Delhi
(D) Agra


Q13. Ashokas inscription were in—– &— were written in the —- script.

(A) Sanskrit
(B) Prakrit, brahmi
(C) Prakrit, pali
(D) Sanskrit, brahmi


Q14. Which city was the capital of the Mauryan Empire?

(A) Taxila
(B) Ujjain
(C) Samath
(D) Pataliputra


Q15. In which language were the Ashoka’s inscriptions written?

(A) Dev Nagari
(B) Sanskrit
(C) Tamil
(D) Brahmi Script


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(C)
4(C)
5(A)
6(B)
7(B)
8(B)
9(D)
10(C)
11(B)
12(A)
13(B)
14(D)
15(D)

Leave a Comment