MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 1 Knowing Our Numbers with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The difference between face value and place value of 5 in 210517 is:

(A) 4995
(B) 5005
(C) 495
(D) 395


Q2. A flask has 5 litres of lemonade. How many glasses, each of 200mL capacity, can it fill?

(A) 25
(B) 35
(C) 45
(D) 15


Q3. The greatest 4-digit number using any one digit twice from the numbers 7, 1, 2 is :

(A) 7221
(B) 7721
(C) 7122
(D) 7112


Q4. Smallest 8-digit number is

(A) 10000001
(B) 99999999
(C) 10000000
(D) 999999998


Q5. Which of the following options is true?

(A) XCVIII > MCVIII
(B) DCVIII < MCVIII
(C) DCVIII = MCVIII
(D) XCVIII < LXXXVII


Q6. 527864 using commas in Indian as well as International System of Numeration is

(A) 527864
(B) 5,27,864
(C) 527,864
(D) 52,78,64


Q7. Which pair has same digits at hundreds place?

(A) 4232, 4341
(B) 5432, 6922
(C) 6524, 7823
(D) 2334, 2340


Q8. 8945673 using commas in International System of Numeration.

(A) 8,945,673
(B) ,945,673
(C) 8,945673
(D) 8945673


Q9. Which of the following options is equal to MMMCCLXXV – MCCCXXIV?

(A) MLMCI
(B) MMCLI
(C) MCMLI
(D) MCMIL


Q10. Sunny is a famous cricket player. He has so far scored 7,280 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?

(A) 2520
(B) 2500
(C) 2720
(D) 2000


Q11. The smallest 4-digit number that can be made using the digits 5,3,6,4 without repetition is

(A) 3546
(B) 3564
(C) 3456
(D) 3465.


Q12. Using the digits 3, 5, 7, 0 without repetition the greatest 4-digit number that can be made is

(A) 7530
(B) 7503
(C) 7350
(D) 7305.


Q13. Using the digits 1, 2, 3, 4 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is

(A) 4321
(B) 4312
(C) 4213
(D) 4231.


Q14. The smallest 4-digit number that can be made using the digits 1,8,5,3 without repetition is

(A) 1583
(B) 1538
(C) 1385
(D) 1358.


Q15. Using the digits 1, 5, 7, 2 without repetition, the greatest 4-digit number that can be made is

(A) 7521
(B) 7512
(C) 7215
(D) 7251.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3B
4C
5B
6C
7D
8A
9C
10C
11C
12A
13A
14D
15A

Leave a Comment