MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 10 Mensuration with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. What is the amount of surface enclosed by a closed figure called?

(A) Volume
(B) Area
(C) Space
(D) Perimeter


Q2. Perimeter of a rectangle with length 5 m and breadth 50 cm is :

(A) 11 m
(B) 12 m
(C) 13 m
(D) 14 m


Q3. The distance around a two dimensional shape is:

(A) Area
(B) Perimeter
(C) Diagonal
(D) None of these


Q4. A table top is covered with 25 squares of equal size. The side of the square is 3 cm. What is the area of the table top?

(A) 300 sq. cm
(B) 225 cm
(C) 225 sq. cm
(D) 300 cm


Q5. One side of a regular pentagon is 5 cm. Its perimeter is:

(A) 10 cm
(B) 25 cm
(C) 15 cm
(D) 50 cm


Q6. The side of a square is 6 cm. If its side is doubled, then its new perimeter is

(A) 48 cm
(B) 36 cm
(C) 60 cm
(D) 24 cm


Q7. Which of the following has the formula Base Height

(A) area of parallelogram
(B) area of quadrilateral
(C) area of triangle
(D) area of trapezium


Q8. A farmer has a rectangular field of length and breadth 240 m and 180 m respectively. He wants to fence it with 3 rounds of rope. What is the total length of rope he must use?

(A) 2700 m
(B) 2520 m
(C) 2400 m
(D) None of these


Q9. The area of parallelogram is

(A) base + height
(B) base × height
(C) base × base
(D) height × height


Q10. Area of a rectangle =

(A) Length × Breadth
(B) Length + Breadth
(C) 2 × (Length + Breadth)
(D) 2 × (Length × Breadth).


Q11. Apala went to a park 20 m long and 10 m wide. She took one complete round of it. The distance covered by her is

(A) 30 m
(B) 60 m
(C) 20 m
(D) 10 m.


Q12. Perimeter of a regular pentagon =

(A) 4 × Length of a side
(B) 3 × Length of a side
(C) 6 × Length of a side
(D) 5 × Length of a side.


Q13. Area of a square =

(A) side × side
(B) 4 × Length of a side
(C) 2 × Length of a side
(D) 6 × Length of a side.


Q14. Perimeter of a regular hexagon =

(A) 3 × Length of a side
(B) 4 × Length of a side
(C) 5 × Length of a side
(D) 6 × Length of a side.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3B
4C
5B
6A
7A
8B
9B
10A
11B
12D
13A
14D

Leave a Comment