MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 11 Algebra with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern E. is

(A) 2 n
(B) 3 n
(C) 4 n
(D) 5n.


Q2. Pick out the solution from the values given in the bracket next to each equation. p – 5 = 5 (0, 10, 5 – 5)

(A) 0
(B) 5
(C) -5
(D) 10


Q3. The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern ?, is

(A) 2 n
(B) 3 n
(C) 4 n
(D) 5 n.


Q4. A basket has x mangoes, how many mangoes are there in 5 baskets?

(A) 5
(B) 5x
(C) 6x
(D) x


Q5. The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern [], is

(A) 2 n
(B) 3 n
(C) 4 n
(D) 5 n


Q6. The expression for the statement: “5 times the sum of x and y” is

(A) 5 + x + y
(B) 5 – x – y
(C) 5 x (x + y)
(D) None of these


Q7. The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern A, is

(A) 2 n
(B) 3 n
(C) 4 n
(D) 5 n.


Q8. 5 ÷ x has the operation

(A) Addition
(B) Subtraction
(C) Multiplication
(D) Division


Q9. The rule, which gives the number of matchsticks required to make the matchstick pattern V, is

(A) 2 n
(B) 3 n
(C) 4 n
(D) 5 n.


Q10. Perimeter of the square, whose each side is ‘n’ cm is

(A) 4n
(B) 2n
(C) 3n
(D) None of these


Q11. The constant term in the expression 1 + x² + x is

(A) 1
(B) 2
(C) x
(D) x²


Q12. The sum of mn + 5 – 2 and mn + 3 is

(A) 2mn + 3
(B) 6
(C) 2mn + 8
(D) 2mn + 6.


Q13. The coefficient of y³ in the expression y – y³ + y² is

(A) 1
(B) y
(C) -y³
(D) -1


Q14. What is the statement for the expression 3mn + 5

(A) 5 more than 13 of product of m and n
(B) number 5 added to product of number m and n
(C) number 5 added to 3 times the product of m and n.
(D) 5 more than 3 times the product of the numbers m and n


Q15. The expression for sum of numbers a and b subtracted from their product is

(A) a + b – ab
(B) ab – a + b
(C) ab – (a + b)
(D) ab + a – b.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2D
3A
4B
5C
6C
7B
8D
9A
10D
11A
12D
13D
14C
15C

Leave a Comment