MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 12 Ratio and Proportion with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Find two numbers whose sum is 100 and whose ratio is 9 : 16.

(A) 36 : 64
(B) 64 : 36
(C) 20 : 80
(D) 80 : 20


Q2. Ratio of 200 ml to 4 1 is :

(A) 1 : 25
(B) 1 : 20
(C) 20 : 1
(D) None of these


Q3. The greatest ratio among the ratios 2 : 3, 4 : 5, 5 : 6 and 6 : 7 is

(A) 2 : 3
(B) 4 : 5
(C) 5 : 6
(D) 6 : 7


Q4. There are 45 persons working in an office. If the number of females is 25 and the remaining are males, find the ratio of the number of females to number of males.

(A) it is 1:5
(B) it is 1:4
(C) it is 4:5
(D) it is 5:4


Q5. Neelam’s monthly income is Rs. 28000. Her monthly savings amount to Rs. 7000. The ratio of her savings to her expenditure is

(A) 1 : 3
(B) 1 : 7
(C) 2 : 5
(D) 1 : 4


Q6. 7 : 12 is equivalent to :

(A) 28 : 40
(B) 42 : 71
(C) 72 : 42
(D) 42 : 72


Q7. A picture is 60cm wide and 1.8m long. The ratio of its width to its perimeter in lowest form is

(A) 1 : 2
(B) 1 : 3
(C) 1 : 4
(D) 1 : 8


Q8. The length and width of a tape are 2 m and 28 cm. What is their ratio?

(A) 100:14
(B) 7:50
(C) 50:7
(D) 1:8


Q9. The ratio of the number of sides of a square to the number of edges of a cube is

(A) 1 : 2
(B) 3 : 2
(C) 4 : 1
(D) 1 : 3


Q10. Ratio of 1.6 kg to 200 gm is :

(A) 7 : 1
(B) 9 : 1
(C) 8:1
(D) None of these


Q11. The ratio 40 cm to 1 m is

(A) 2:5
(B) 3:5
(C) 4:5
(D) 5:2.


Q12. The speed of Shubham is 6 km per hour. The speed of Yash is 2 km per hour. The ratio of the speed of Shubham to the speed of Yash is

(A) 2:3
(B) 3:1
(C) 1:3
(D) 3:2.


Q13. There are 25 boys and 25 girls in a class. The ratio of the number of boys to the total number of students is

(A) 1:2
(B) 1 : 3
(C) 2:3
(D) 3:2.


Q14. The length and breadth of a rectangular park are 50 m and 40 m respectively. Find the ratio of the length to the breadth of the park.

(A) 4:5
(B) 4:1
(C) 5:1
(D) 5:4.


Q15. The height of Apala is 150 cm. The height of Pari is 120 cm. The ratio of the height of Apala to the height of Pari is

(A) 4:5
(B) 5:4
(C) 5:2
(D) 4:1.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3D
4D
5C
6D
7D
8C
9D
10C
11A
12B
13A
14D
15B

Leave a Comment