MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 13 Symmetry with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following letters of the English alphabet has a vertical line of symmetry?

(A) F
(B) T
(C) E
(D) G


Q2. An equilateral triangle has :

(A) 1 line of symmetry
(B) 2 lines of symmetry
(C) 3 lines of symmetry
(D) None of these


Q3. An irregular shape can have lines of symmetry.

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3


Q4. How many lines of symmetry an Indian flag have:

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q5. The letter D has line of symmetry.

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q6. How many lines of symmetry of a rectangle has :

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q7. A scalene triangle has:

(A) 3 lines of symmetry
(B) 2 lines of symmetry
(C) 1 line of symmetry
(D) no lines of symmetry


Q8. Which of the following alphabets has many lines of symmetry?

(A) A
(B) O
(C) Q
(D) B


Q9. An equilateral triangle has:

(A) 3 lines of symmetry
(B) 2 lines of symmetry
(C) 1 line of symmetry
(D) no lines of symmetry


Q10. How many lines of symmetries are there in rectangle?

(A) 4
(B) 0
(C) 1
(D) None of these


Q11. Which of the following letters has vertical line of symmetry?

(A) R
(B) C
(C) B
(D) T.


Q12. Which of the following letters has horizontal line of symmetry?

(A) Z
(B) V
(C) U
(D) E.


Q13. How many lines of symmetry does a regular hexagon have?

(A) 1
(B) 3
(C) 4
(D) 6


Q14. Which of the following letters has horizontal line of symmetry?

(A) S
(B) W
(C) D
(D) Y.


Q15. Which of the following letters has horizontal line of symmetry?

(A) C
(B) A
(C) J
(D) L.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2C
3A
4A
5A
6B
7D
8B
9A
10D
11D
12D
13D
14C
15A

Leave a Comment