MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 4 Basic Geometrical Ideas with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. How many angles are there in a quadrilateral?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q2. Which instrument is used to compare two line segments?

(A) Compasses
(B) A divider
(C) Set squares
(D) A protractor


Q3. How many sides are there in a quadrilateral?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q4. A __ of a circle is a line segment joining any two points on the circle.

(A) chord
(B) diameter
(C) radius
(D) None of these


Q5. How many vertices are there in a quadrilat¬eral?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q6. A quadrilateral has:

(A) one vertex
(B) two vertices
(C) three vertices
(D) four vertices


Q7. How many angles are there in a triangle?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q8. The meeting point of a pair of adjacent sides of a polygon is called its:

(A) vertex
(B) diagonal
(C) adjacent angles
(D) none of these


Q9. How many sides are there in a triangle?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q10. An angle is made up of two __ starting from common end point.

(A) rays
(B) vertices
(C) lines
(D) points


Q11. How many vertices are there in a triangle?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q12. Number of lines which can be drawn passing through two given points:

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) An infinite number


Q13. Find ‘False’ statement.

(A) Two diameters of a circle will necessarily intersect.
(B) The centre of a circle always lies in the interior.
(C) The diameter is half of the radius of a circle.
(D) Longer chord is nearer to the centre of the circle.


Q14. How many vertices are there in a triangle?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(C) 4


Q15. Which of the following has two end points?

(A) Line
(B) Ray
(C) Line-segment
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3D
4A
5D
6D
7C
8A
9C
10A
11C
12C
13C
14C
15C

Leave a Comment