MCQ Questions for Class 6 Math’s Chapter 5 Understanding Elementary Shapes with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 6 to 3?

(A) 90°
(B) 180°
(C) 270°
(D) 360°.


Q2. An angle whose measure is equal to half of a revolution is

(A) right angle
(B) acute angle
(C) straight angle
(D) obtuse angle


Q3. Through what angle does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 2 to 11?

(A) 270°
(B) 90°
(C) 360°
(D) 180°.


Q4. A quadrilateral whose opposite sides are parallel is called:

(A) square
(B) rectangle
(C) parallelogram
(D) none of these


Q5. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 12 to 9?

(A) 270°
(B) 180°
(C) 360°
(D) 90°.


Q6. A quadrilateral whose all the sides are equal and each angle is 90° is called a:

(A) square
(B) rhombus
(C) rectangle
(D) trapezium


Q7. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 5 to 8?

(A) 90°
(B) 180°
(C) 360°
(D) none of these.


Q8. Where will the hand of a clock stop if it starts at 12 and makes 34 of a revolution, clockwise?

(A) 6
(B) 9
(C) 3
(D) None of these


Q9. Through what angle measure does the hour hand of a clock turn through, when it goes from 3 to 9?

(A) 90°
(B) 360°
(C) 180°
(D) none of these.


Q10. When the sum of the measures of two angles is that of a right angle, then each one of them is __.

(A) obtuse angle
(B) acute angle
(C) straight angle
(D) right angle


Q11. A line has ……………….. length.

(A) definite
(B) indefinite
(C) no
(D) none of these.


Q12. A flat surface which extends indefinitely in all directions is called ………………..

(A) line
(B) line segment
(C) plane
(D) point


Q13. Two lines meeting at a point are called ………………..

(A) parallel lines
(B) intersecting lines
(C) concurrent lines
(D) intercept


Q14. Number of lines which can be drawn from one point:

(A) one
(B) infinite
(C) two
(D) zero


Q15. Three or more points which lie on a same line are called

(A) non-collinear points
(B) straight lines
(C) collinear points
(D) point of concurrence


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2C
3A
4C
5A
6A
7A
8B
9C
10B
11B
12C
13B
14C
15C

Leave a Comment