MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 11 Light Shadows and Reflection with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A plane mirror reflects a pencil of light to form a real image. Then the pencil of light incident on the mirror is

(A) Parallel
(B) Convergent
(C) Divergent
(D) None of these


Q2. Which letters of English alphabet will not show lateral inversion?

(A) I, O, U
(B) N, Z, X
(C) I, X, E
(D) A, E, I


Q3. Light is a form of energy that makes the objects:

(A) Visible
(B) Invisible
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q4. Which of the following is not a luminous object

(A) Unlit candle
(B) Burning gas lantern
(C) Glow worm
(D) Sun


Q5. What is lateral inversion?

(A) Image becomes inverted
(B) Image bends laterally
(C) Right of the object appears left of the image
(D) All of these happen


Q6. Light travels in

(A) straight line
(B) curved line
(C) zig-zag line
(D) randomly


Q7. __ help us to see the objects.

(A) Reflection
(B) Light
(C) Opaque objects
(D) Transparent objects


Q8. In complete or partial shadows are called:

(A) Reflection
(B) Penumbra
(C) Refraction
(D) Umbra


Q9. When an opaque object comes in the path of light it forms

(A) an image with colours
(B) shadow
(C) black and white image
(D) depends on the colour of the light


Q10. Light is a form of

(A) Length
(B) Energy
(C) Mass
(D) Power


Q11. Those objects give out light of its own are known as:

(A) Opaque
(B) Transparent
(C) Luminous
(D) Translucent


Q12. Shadows are

(A) Always smaller than the opaque body
(B) Always bigger than the opaque body
(C) Remains the same size as opaque body
(D) Can be smaller or bigger than the opaque body.


Q13. Bouncing back of light from shining surfaces is called

(A) Reflection
(B) Refraction
(C) Bending
(D) Dispersion


Q14. Moon goes round the:

(A) Sky
(B) Sun
(C) Stars
(D) Earth


Q15. The light from the sun reaches the earth in

(A) 8 minutes and 20 seconds
(B) 8.33 seconds
(C) 18.33 minutes
(D) 88.33 seconds


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(A)
4(A)
5(C)
6(A)
7(B)
8(B)
9(B)
10(B)
11(C)
12(D)
13(A)
14(D)
15(A)

Leave a Comment