MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Name few things using magnets.

(A) Toys
(B) Refrigerator’s door
(C) Pencil boxes
(D) All of these


Q2. Which of the following is an artificial magnet?

(A) Bar magnet
(B) Horse-shoe magnet
(C) Disc shaped magnet
(D) All of these


Q3. In which of the following a permanent magnet is not used?

(A) In magnetic door catchers
(B) Loudspeakers
(C) In compasses
(D) None of these


Q4. A traction is seen between the poles of two bar magnets in the case of

(A) N-pole of one magnet with N-pole of other
(B) N-pole of one magnet with S-pole of other
(C) S-pole of one magnet with S-pole of other
(D) all of these cases will show attraction


Q5. What does Magnetite contains ?

(A) Wood
(B) Glass
(C) Iron
(D) Stone


Q6. Which is an example of a magnetic substance?

(A) Iron
(B) Nickel
(C) Cobalt
(D) All of these


Q7. Which of the following gets attracted to a magnet?

(A) Copy book
(B) Silver spoon
(C) Comb
(D) Common pins


Q8. The word magnet is derived from the old French word

(A) magnesia
(B) maguos
(C) magnete
(D) magnetum


Q9. The pole of the magnet that points towards the South is called pole.

(A) North
(B) South
(C) East
(D) West


Q10. Magnets have a shape

(A) cylindrical
(B) ball ended
(C) horse shoe
(D) all of these


Q11. Which of the following is a natural magnet?

(A) Lodestone
(B) Bar magnet
(C) Ball-ended magnet
(D) Horse-shoe magnet


Q12. The North end of the freely suspended magnet points towards _?

(A) Geographical North
(B) Geographical South
(C) Geographical East
(D) Geographical West


Q13. A freely suspended bar magnet rests in

(A) north-south directions
(B) east-west directions
(C) upside down
(D) any direction by chance


Q14. Who discovered the natural magnet ?

(A) A shepherd named Magnets
(B) A shepherd named Greek
(C) A shepherd named Max Well
(D) Vasco-Di-Gama


Q15. The ore of magnet is called

(A) magnetite
(B) magnesia
(C) bauxite
(D) hematite


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(D)
4(B)
5(C)
6(D)
7(D)
8(C)
9(B)
10(D)
11(A)
12(A)
13(A)
14(D)
15(A)

Leave a Comment