MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 14 Water with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Where do we find most of the water on earth ?

(A) Oceans
(B) Seas
(C) Wells
(D) Both (A) and (B)


Q2. The place where underground water comes out on the surface of earth on its own is called

(A) rainwater
(B) spring
(C) sea level
(D) glacier


Q3. The process of changing water vapour into water is called

(A) Condensation
(B) Sedimentation
(C) Evaporation
(D) Boiling


Q4. Which one is the purest form of water?

(A) River water
(B) Groundwater
(C) Rainwater
(D) Ocean water


Q5. What part of earth is covered with water ?

(A) One-third
(B) Two-third
(C) Half
(D) None of these


Q6. Which one is a process in which water changes into vapours in atmosphere?

(A) Evaporation
(B) transpiration
(C) Precipitation
(D) condensation


Q7. Dew is the

(A) Melting of ice on mountain peaks
(B) Freezing of water in river and ponds
(C) Condensation of water vapour in atmosphere
(D) Condensation of water vapour near the earth surface


Q8. How much percentage of water does a human body contains?

(A) 60%
(B) 70%
(C) 80%
(D) 90%


Q9. How much water is required to produce a page of book ?

(A) About 2 glasses
(B) About 14 glass
(C) About 1 glass
(D) About 3 glasses


Q10. Potable water is

(A) ocean water
(B) groundwater at selected places
(C) river water
(D) ponds water


Q11. Which of the following are the sources of water?

(A) Rivers
(B) Ponds
(C) Lakes
(D) All of these


Q12. An example of underground water is

(A) River
(B) Well
(C) Sea
(D) Lake


Q13. Which is a result of condensation of water vapours?

(A) Rain
(B) Snowfall
(C) Hail
(D) Tiny water droplets


Q14. Where water in taps comes from:

(A) River
(B) Wells
(C) Lake
(D) All of these


Q15. The water in oceans cannot be used because

(A) it is salty
(B) it is harmful
(C) it is toxic
(D) it is acidic


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(A)
4(C)
5(B)
6(A)
7(D)
8(B)
9(A)
10(B)
11(D)
12(B)
13(D)
14(D)
15(A)

Leave a Comment