MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following processes need oxygen?

(A) Combustion
(B) Respiration
(C) Oxidation
(D) All of the above


Q2. Envelope of air that surrounds the earth is known as

(A) biosphere
(B) atmosphere
(C) environment
(D) ecosystem


Q3. When the bottle was tilted, the air was able to come out in the form of.

(A) Gas
(B) Smoke
(C) Vapour
(D) Bubbles


Q4. The components of air which are harmful to living beings are

(A) Nitrogen and carbon dioxide
(B) Dust and water vapour
(C) Smoke and water vapour
(D) Dust and smoke


Q5. Air is

(A) a mixture
(B) a pure substance
(C) an element
(D) anything, that depends on the place where it is found


Q6. Major part of the air is constituted by

(A) nitrogen
(B) oxygen
(C) carbon dioxide
(D) inert gases


Q7. Mountaineers carry oxygen cylinders with them because

(A) oxygen supports combustion.
(B) oxygen is less at higher altitudes.
(C) more oxygen is needed to cook food.
(D) oxygen does not support combustion.


Q8. What do plant and animal matter produce on burning ?

(A) Carbon dioxide
(B) Few other gases
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q9. Which of the following gas helps in burning? ,

(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon monoxide


Q10. Which of the following plays a very important role in the oxygen cycle?

(A) Birds
(B) Animals
(C) Plants
(D) Soil


Q11. The properties of air are:

(A) It has no colour
(B) It occupies space
(C) It is transparent
(D) All of these


Q12. The active part of air is

(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Rare gases
(D) Carbon monoxide


Q13. Air is present in

(A) atmosphere
(B) soil
(C) water of ponds, lakes and seas
(D) everywhere


Q14. Mountaineers carry cylinders with them.

(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Water
(D) Oxygen


Q15. The layer of air around the earth surface is called

(A) Hydrosphere
(B) Lithosphere
(C) Atmosphere
(D) Stratosphere


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS ;
1(D)
2(B)
3(D)
4(D)
5(A)
6(A)
7(B)
8(C)
9(B)
10(C)
11(D)
12(B)
13(D)
14(D)
15(C)

Leave a Comment