MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam

All questions answers in the last paragraph


Q1. How many meals does a child take everyday ?

(A) 7
(B) 4
(C) 3
(D) none of these


Q2. _ provide more than double the energy provided by carbohydrates or proteins in human body.

(A) Vitamins
(B) Fats
(C) Minerals
(D) Starch


Q3. Starch can be tested by using

(A) iodine solution
(B) caustic soda
(C) copper sulphate
(D) Fehling’s solution


Q4. Roughage helps in

(A) protecting our body from diseases
(B) movement of bowel
(C) providing energy
(D) building and repair of various body parts


Q5. What happen if excess water is used during cooking and is then thrown away ?

(A) tastes is lost
(B) Oil is lost
(C) Many useful proteins and considerable amount of minerals are lost
(D) None of these


Q6. The food components needed by our body are called

(A) ingredients
(B) nutrients
(C) fragments
(D) ornaments


Q7. A substance which is essential for maintaining life and growth is called

(A) nutrient
(B) starch
(C) scurvy
(D) vitamin


Q8. Which vitamin is destroyed during heating?

(A) Vitamin A
(B) Vitamin K
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D


Q9. Diseases that occur due to lack of nutrients over a long period are called disease.

(A) scurvy
(B) deficiency
(C) Beri-Beri
(D) none of these


Q10. Carbohydrates can be tested by using

(A) iodine solution
(B) caustic soda
(C) copper sulphate
(D) fehling solution


Q11. Essential components of food are called

(A) Proteins
(B) Nutrients
(C) Vitamins
(D) Fats


Q12. Composition of fats are

(A) carbon, sulphur and hydrogen
(B) carbon, sulphur and nitrogen
(C) oxygen, nitrogen and hydrogen
(D) carbon, hydrogen and oxygen


Q13. Vitamins and minerals are

(A) protective food
(B) energy giving food
(C) body building food
(D) roughage


Q14. get lost in the process of cooking and preparations.

(A) Nutrients
(B) Oil
(C) Taste
(D) Spices


Q15. Jaggery is a good source of

(A) Fats
(B) Proteins
(C) Vitamins
(D) Carbohydrates


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(A)
4(B)
5(C)
6(B)
7(A)
8(C)
9(B)
10(A)
11(B)
12(D)
13(A)
14(A)
15(D)

Leave a Comment