MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In hot humid conditions, which of the following fabrics will you choose for wearing?

(A) Nylon
(B) Cotton
(C) Silk
(D) Wool


Q2. Weaving of fabric is done in

(A) handlooms
(B) power looms
(C) both (A) and (B)
(D) takli


Q3. Some fibres such as cotton, jute, silk and wool obtained from plants and animals are called:

(A) synthetic fibres
(B) natural fibres
(C) silver
(D) none of these


Q4. Fibre obtained from plants and animals are called

(A) Animal fibre
(B) Plant fibre
(C) Synthetic fibre
(D) Natural fibre


Q5. Number of yams used to make fabric by weaving and knitting are

(A) two sets of yams in each case
(B) single yam in each case
(C) two sets of yams in weaving and single in knitting
(D) single yam in weaving and two sets in knitting


Q6. Which one of the following is a synthetic fibre?

(A) Nylon
(B) Rayon
(C) Polyester
(D) All of these


Q7. Which one of the following is not a natural fibre

(A) Nylon
(B) Cotton
(C) Flax
(D) Jute


Q8. The yarn is wound on big reels are called:

(A) silver
(B) bobbins
(C) bailing
(D) retting


Q9. Which is a natural fibre?

(A) Silk
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) All of these


Q10. The seed of cotton is called

(A) Bolus
(B) Ginny
(C) Binola
(D) Silver


Q11. A machine is used for weaving of fabrics is:

(A) loom
(B) takli
(C) charkha
(D) none of these


Q12. First man-made synthetic fibre is

(A) Cotton
(B) Nylon
(C) Rayon
(D) Polyester


Q13. Jute fibres are obtaine from

(A) stem of jute plant
(B) seeds of jute plant
(C) fruit covering of jute plant
(D) roots of jute plant


Q14. A single yarn is used to make a piece of fabric is:

(A) gimming
(B) spinning
(C) weaving
(D) knitting


Q15. Sweater used in winter is made up of

(A) Cotton
(B) Jute
(C) Wool
(D) Silk


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(B)
4(D)
5(C)
6(D)
7(A)
8(B)
9(A)
10(C)
11(A)
12(B)
13(A)
14(D)
15(C)

Leave a Comment