MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials Into Groups with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which one of the following is not soluble in water?

(A) Turmeric powder
(B) Common salt
(C) Alum
(D) All are soluble


Q2. Wood and stone is materials.

(A) lustrous
(B) non-lustrous
(C) smooth
(D) none of these


Q3. Which type of material is used to make wind screen of a car?

(A) Transparent
(B) Translucent
(C) Opaque
(D) Semi-transparent


Q4. Choose the opaque object from the following:

(A) Charcoal
(B) Air
(C) Glass
(D) Water


Q5. Metals which have a lustre are called:

(A) none-lustrous materials
(B) lustrous materials
(C) rough
(D) none of these


Q6. What makes the basis of sorting materials into groups?

(A) Similarities in their properties
(B) Differences in their properties
(C) Both similarities and differences in their properties
(D) All of these


Q7. Hardest known natural substance is

(A) Mercury
(B) Wood
(C) Gold
(D) Diamond


Q8. materials can be used for made up more than one things,

(A) Same
(B) Different
(C) Shiny
(D) None of these


Q9. Which one will show a metallic lustre?

(A) Any surface of a metal
(B) Freshly cut surface of a metal
(C) Freshly cut surface of non-metal
(D) Surfaces of all materials


Q10. Chair, table and plough are made up of

(A) Plastic
(B) Iron
(C) Wood
(D) Paper


Q11. Non-metal which is good conductor of electricity is

(A) Graphite
(B) Diamond
(C) Sulpher
(D) Nitrogen


Q12. Which is a set of transparent materials?

(A) Glass and air
(B) Water and glass
(C) Water and air
(D) All of these


Q13. Iron, aluminium and gold have appearance.

(A) shining
(B) rough
(C) non-shining
(D) none of these


Q14. Iron, aluminium and gold have appearance.

(A) shining
(B) rough
(C) non-shining
(D) none of these


Q15. Which one is not a transparent object?

(A) Clean water
(B) Glass
(C) Thin sheet of plastic
(D) Muddy water


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(A)
4(A)
5(B)
6(C)
7(D)
8(A)
9(B)
10(C)
11(A)
12(D)
13(A)
14(A)
15(D)

Leave a Comment