MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 6 Changes Around Us with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot .Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which is a way to make change happen?

(A) Heating a substance
(B) Cooling a substance
(C) Mixing a substance
(D) All of these


Q2. Which of the following is an example of physical change?

(A) Boiling of water
(B) Ripening of fruit
(C) Rusting of iron
(D) A bud turning into flower


Q3. Which one of the steps while burning a candle is not reversible?

(A) Melting of solid wax
(B) liquid wax changes into vapours
(C) Wax vapour bums into flame
(D) All of these


Q4. For making the curd, we should the milk.

(A) Heat
(B) Cool
(C) Boil
(D) None of these


Q5. The change in which chemical properties of a substance change is called

(A) chemical change
(B) physical change
(C) heating
(D) pressure


Q6. Which of the following changes can be reversed?

(A) Raw egg to boiled egg
(B) Wet clothes to dry clothes
(C) Bud to flower
(D) Cow dung to biogas


Q7. In general, on heating metals _

(A) Contract
(B) Expand
(C) Can expand or contract
(D) None of these


Q8. What are the changes that can be reversed called?

(A) Reversible changes
(B) Irreversible changes
(C) Contraction
(D) Evaporation


Q9. When ice melts into water, what types of changes do you observe ?

(A) Physical changes
(B) Chemical changes
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q10. Which of the following changes cannot be reversed?

(A) Milk to paneer
(B) Cold milk to hot milk
(C) Yam to knitted sweater
(D) Wet clothes to dry clothes


Q11. The changes in which new substance is formed is called

(A) Temporary change
(B) Biological change
(C) Chemical change
(D) Physical change


Q12. On heating metal rim

(A) expands
(B) contracts
(C) depends how much it is heated
(D) depends as the type of meted


Q13. If we burn a candle, the height of a candle will .

(A) Decreased
(B) Increased
(C) Remain same
(D) None of these


Q14. Temperature at which a solid starts melting is called its

(A) melting point
(B) boiling point
(C) freezing point
(D) slow change


Q15. Sea water is a

(A) Element
(B) Mixture
(C) Molecule
(D) Compound


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(C)
4(A)
5(A)
6(B)
7(B)
8(A)
9(A)
10(A)
11(C)
12(A)
13(A)
14(A)
15(B)

Leave a Comment