MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .


Q1. The pelvic bones together with the last two parts of the backbone from a large bony bowl called:

(A) Thigh bone
(B) Hip bone
(C) Knee bone
(D) Pelvis


Q2. Which type of movement is possible for the joint at forearm and knee?

(A) Stretching and folding movement.
(B) Side to side movement.
(C) Gliding movement.
(D) Circular movement.


Q3. The _ pairs of ribs make a cone shaped cage.

(A) 11
(B) 10
(C) 12
(D) none of these


Q4. Fish swims by

(A) forming loops alternately on two sides of the body
(B) forming loops on single side
(C) somersalting
(D) alternate dipping and coming up


Q5. To which bones are thigh bones attached ?

(A) Pelvic bone
(B) Hinge joint
(C) Shoulder bone
(D) Backbone


Q6. Skeleton of human body is made up of

(A) bones
(B) cartilage
(C) both bones and cartilage
(D) None of these


Q7. How many bones are there in human skeleton?

(A) 300
(B) 200
(C) 206
(D) 306Q2. How many bones are there in human skeleton?


Q8. A Skeletal System consists of __

(A) Bones and muscles
(B) Muscles and nerves
(C) Bones and nerves
(D) Bones and cartilages


Q9. A snail moves by its muscular

(A) Wings
(B) Foot
(C) Fins
(D) None of these


Q10. Human skeleton comprises

(A) skull and backbone
(B) ribs and breast bone
(C) shoulder and hip bones
(D) All of these


Q11. The joint which helps in rotating a body in all directions is called _

(A) Hinge joint
(B) Ball and Socket Joint
(C) Pivot joint
(D) Fixed Joint


Q12. Which of the skull bones are movable?

(A) Upper jaw
(B) Teeth
(C) Eye socket
(D) Lower jaw


Q13. Knee joints are

(A) hinge joints
(B) ball and socket joints
(C) pivotal joints
(D) fixed joints


Q14. The skull covers and protects the

(A) Eyes
(B) Nose
(C) Brain
(D) None of these


Q15. Backbone consists of

(A) 13 vertebra
(B) 23 vertebra
(C) 43 vertebra
(D) 33 vertebra


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(C)
4(A)
5(A)
6(C)
7(C)
8(D)
9(B)
10(D)
11(B)
12(D)
13(A)
14(C)
15(D)

Leave a Comment