MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which is not an abiotic component of environment?

(A) Soil
(B) Bacteria
(C) Water
(D) Air


Q2. __ is the structural and functional unit of all living things.

(A) Matter
(B) Cell
(C) Organs
(D) Tissue


Q3. The feature of a fish that helps it to live inside:

(A) Mountain
(B) Forest
(C) Water
(D) None of these


Q4. Which is an example of an animal found in mountain region?

(A) Leopard
(B) Yak
(C) Mountain goat
(D) All of these


Q5. Fishes move about in the water with the help of their

(A) mouths and gills
(B) legs and scale
(C) wings and tails
(D) fins and tails


Q6. …………….. are plants growing in hot and dry places.

(A) Heterotrophs
(B) Xerophytes
(C) Autotrophs
(D) None of these


Q7. Which one of the following statements is correct?

(A) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.
(B) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.
(C) Both the statements are correct.
(D) None of these is correct.


Q8. Living things need energy to

(A) grow
(B) play
(C) exercise
(D) all of these


Q9. An irreversible change in the size, weight and volume of living organisms accompanied by increase in number of cells are known as:

(A) Cells
(B) Movement
(C) Growth
(D) Life span


Q10. Animals and plants have certain features which make them to survive in a particular habitat. This is called

(A) adaptation
(B) speciation
(C) specialisation
(D) evolution


Q11. The removal of waste substances from the body is called

(A) reproduction
(B) respiration
(C) breathing
(D) excretion


Q12. What are the characteristics of a desert plant?

(A) No leaves or very small leaves
(B) Spines
(C) Deep roots
(D) All of these


Q13. Which one of these animals can live on land as well as in water?

(A) Deer
(B) Giraffe
(C) Frog
(D) Fox


Q14. Which of the following aquatic plants grows completely submerged in water?

(A) Water hyacinth
(B) Hydrilla
(C) Water lily
(D) Lotus


Q15. Which animals have thick skin, which prevent evaporation. They do not sweat and hence can survive without water for longer period ?

(A) Desert animals
(B) Sea animals
(C) Forest animals
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(C)
4(D)
5(D)
6(B)
7(C)
8(D)
9(C)
10(A)
11(D)
12(D)
13(C)
14(B)
15(A)

Leave a Comment