MCQ Questions for Class 6 Science Chapter 9 The Living Organisms and Their Surroundings with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Dolphins and whales breathe through _

(A) Gills
(B) Skin
(C) Lungs
(D) Blowholes


Q2. Respiration in aquatic animals occurs by

(A) lungs
(B) gills
(C) nostrils
(D) legs


Q3. Which animals have thick skin, which prevent evaporation. They do not sweat and hence can survive without water for longer period ?

(A) Desert animals
(B) Sea animals
(C) Forest animals
(D) None of these


Q4. Which part of a camel will shrink in size when there is no food for a long time and retain its size when food is available?

(A) Rough tongue
(B) Long eyelashes
(C) Hump
(D) Neck


Q5. What are the characteristics of a desert plant?

(A) No leaves or very small leaves
(B) Spines
(C) Deep roots
(D) All of these


Q6. Which one of the following statements is correct?

(A) Several kinds of plants and animals may share the same habitat.
(B) All the animals and plants in a habitat are adopted to it.
(C) Both the statements are correct.
(D) None of these is correct.


Q7. The process of producing energy by the break down of food is called __

(A) Photosynthesis
(B) Transpiration
(C) Respiration
(D) Reproduction


Q8. An irreversible change in the size, weight and volume of living organisms accompanied by increase in number of cells are known as:

(A) Cells
(B) Movement
(C) Growth
(D) Life span


Q9. Animals and plants have certain features which make them to survive in a particular habitat. This is called

(A) adaptation
(B) speciation
(C) specialisation
(D) evolution


Q10. Bacteria and fungus are examples for __

(A) Producers
(B) Consumers
(C) Decomposers
(D) None of these


Q11. …………….. are plants growing in hot and dry places.

(A) Heterotrophs
(B) Xerophytes
(C) Autotrophs
(D) None of these


Q12. Some animals hibernate to

(A) Escape cold weather
(B) Escape hot weather
(C) Preventing loss of water from body
(D) Escaping from enemies


Q13. Which is an example of an animal found in mountain region?

(A) Leopard
(B) Yak
(C) Mountain goat
(D) All of these


Q14. The feature of a fish that helps it to live inside:

(A) Mountain
(B) Forest
(C) Water
(D) None of these


Q15. Science of study of living things is called _

(A) Botany
(B) Biology
(C) Zoology
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(A)
4(C)
5(D)
6(C)
7(C)
8(C)
9(A)
10(C)
11(B)
12(A)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment