MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 1 On Equality with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In the late 1950s Civil Right Movement takes place in

(A) USA
(B) Canada
(C) India


Q2. What did the headmaster ask Omprakash Valmiki to do?

(A) To bring a glass of water
(B) To sweep the school playground
(C) To teach the students
(D) None of these


Q3. What is similarity among Kanta, Ansari’s and Melani?

(A) They all were African-American
(B) ​They all were treated equally
(C) They all were treated unequally
(D) They all were members of TMS


Q4. One of the more common forms of inequality in India is the

(A) Sati system
(B) Dowry system
(C) Poverty
(D) Caste system


Q5. Universal Adult Franchise gives:

(A) Political equality
(B) Social equality
(C) Economic equality


Q6. Which Article in Indian Constitution defines equality and prohibits any kind of social discrimination?

(A) Article 10
(B) Article 12
(C) Article 15
(D) Article 21


Q7. TMS stands for

(A) Tehri Matsya System
(B) Transcranial magnetic stimulation
(C) Tawa Matsya Sangh
(D) None of the above


Q8. What does democracy mean?

(A) Equal right to vote
(B) Unequal right to vote
(C) Discrimination
(D) All of these


Q9. Universal adult franchise provides:

(A) Right to vote to citizens above 18 years
(B) Right to study
(C) Right to stand in election


Q10. Where has the Mid day Meal scheme being started?

(A) In Government Offices
(B) In Private Schools
(C) In Income tax Department
(D) In Government Schools


Q11. Whose autobiography is ‘Joothan’?

(A) Omprakash Valmiki’s
(B) Atal Bihari Vajpayee’s
(C) Mahatma Gandhi’s
(D) Pt. Jawaharlal Nehru’s


Q12. A dam is

(A) Built across a river at sites where one can collect a lot of water
(B) ​Built across a plateau at sites where one can collect a lot of water
(C) Built across a mountain at sites where one can collect a lot of water
(D) Built across a plain at sites where one can collect a lot of water


Q13. It states that every adult in a country, irrespective of their wealth and the communities she/he belongs to, has one vote

(A) Universe Adulthood Franchise
(B) Universe Adult Franchisezes
(C) Universal Adult Franchisezes
(D) Universal Adult Franchise


Q14. Dalit means:

(A) Low
(B) High
(C) Broken


Q15. What is NOT the element of equality?

(A) Justice
(B) Religion
(C) Wealth
(D) Health


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(C)
4(D)
5(A)
6(C)
7(C)
8(A)
9(A)
10(A)
11(A)
12(A)
13(D)
14(C)
15(B)

Leave a Comment