MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 10 Struggle for Equality with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Universal adult franchise is based on the idea of

(A) Fraternity
(B) Liberty
(C) Equality
(D) Justice


Q2. When persons are treated unequally, their _ is violated

(A) Sovereignty
(B) Justice
(C) Dignity
(D) Fraternity


Q3. What is the major reason of inequality?

(A) Poverty
(B) Religion
(C) Casteism
(D) None of these


Q4. Why do you think Omprakash Valmiki was being treated unequally by his teacher

(A) He was ugly
(B) He was very naughty
(C) He was very poor
(D) He was a Dalit boy


Q5. The Tawa Dam was completed in:

(A) 1958
(B) 1978
(D) 1968


Q6. Who hold the highest power and subjugate others

(A) Politicians
(B) Each one of us
(C) Dalit
(D) President


Q7. Which is full of examples of persons who have come together to fight against inequality and for issues of justice?

(A) Geography
(B) Economics
(C) History
(D) Biology


Q8. The Madhya Pradesh government accepted the demand of the TMS in the year:

(A) 1997
(B) 1988
(C) 1979


Q9. Following provisions has been mentioned in our constitution except

(A) No person can be discriminated against on the basis of their religion, race, caste, place of birth
(B) Every person has access to all public
(C) Untouchability has not been abolished
(D) Every person is equal before the law


Q10. What makes people of India equal?

(A) Religion
(B) Sex
(C) Vote
(D) None of these


Q11. _ have been employed to cook the meal for school children in Mid day meal scheme

(A) Educated women
(B) Dalit men
(C) Dalit women
(D) None of these


Q12. The government gave rights for ……………. in Tawa reservoir.

(A) Fishing
(B) Hunting
(C) Grazing cattle


Q13. Deficiency of what makes difficulties for poors to establish their business?

(A) Deficiency of money to buy good resources
(B) Deficiency of efforts
(C) Deficiency of skills
(D) Deficiency of time


Q14. Which of the following is not the limitation of building dams

(A) Thousands of people are displaced
(B) Forest area are cleared
(C) Wild animals suffer
(D) Helpful in irrigation


Q15. The poor are deprived in India, because of:

(A) Poverty and lack of resources;
(B) Illiteracy and resources;
(C) Their agricultural work


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(A)
4(D)
5(B)
6(B)
7(C)
8(A)
9(C)
10(C)
11(C)
12(A)
13(A)
14(D)
15(A)

Leave a Comment