MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 2 Role of the Government in Health with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Health care is divided into:

(A) 6 categories
(B) 2 categories
(C) 3 categories


Q2. Which type of healthcare facility is costly?

(A) Private
(B) Public
(C) Both
(D) Both are same


Q3. Healthcare facilities divided in two categories

(A) Public and Private
(B) Rural and Urban
(C) Primary and Secondary
(D) Small and Large


Q4. These are diseases that are spread from one person to another in many ways such as through water, food, air, etc.

(A) Non-Communicable disease
(B) Germs disease
(C) Bacteria disease
(D) Communicable disease


Q5. In 1996 the state that gave 40% of the entire state budget to Panchayats is:

(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Kerala


Q6. What was the original full name of UNICEF

(A) United Nations International Children’s Emergency Fund
(B) Union Nations International Children’s Education Facility
(C) Union Nations International Children’s Emergency Facility
(D) United Nations International Children’s Education Fund


Q7. WHO stands for

(A) Whole Health Organised
(B) Working Healthy Organisation
(C) World Health Organisation
(D) Working Healthy Organised


Q8. On which of the following does our good health depend?

(A) Clean drinking water
(B) Pollution-free environment
(C) Hygienic food
(D) All of these


Q9. Costa Rica is a country in:

(A) Europe
(B) South America
(C) North America


Q10. PBKMS stands for

(A) Paschim Banga Khet Mazdoor Samity
(B) Paschim Banga Khalian Mazdoori Sangh
(C) Primary Banga Khet Mazdoori Samity
(D) Primary Banga Khalian Mazdoor Sangh


Q11. Which one of the following is a communicable disease?

(A) Headache
(B) Cancer
(C) Sore Throat
(D) Diarrhoea


Q12. The __ is a chain of health centres and hospitals run by the government

(A) Urban health service
(B) Public health service
(C) Private health service
(D) Rural health service


Q13. PHC stands for

(A) Primary Hospital Centres
(B) Primary Healthcare Centres
(C) Public Healthy Centres
(D) Prime Human Centres


Q14. The services that are easily available in rural areas is:

(A) Public services
(B) Private services
(C) None


Q15. How much percentage of all communicable diseases are water borne?

(A) 11%
(B) 21%
(C) 31%
(D) 50%


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(A)
3(A)
4(D)
5(C)
6(A)
7(C)
8(D)
9(B)
10(D)
11(D)
12(B)
13(C)
14(A)
15(B)

Leave a Comment