MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 3 How the State Government Works with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions questions answers in the last paragraph


Q1. Who appoints the chief minister and other minister?

(A) Prime minister
(B) MLA
(C) Governor


Q2. Who is the head of a Legislative Assembly?

(A) Minister
(B) MLA
(C) Chief Minister
(D) All of these


Q3. What name is the elected representative who are not the members of the ruling party

(A) MLAs
(B) Independent candidates
(C) Opposition
(D) Majority


Q4. It is a political organisation that subscribes to a particular ideology and seeks to attain political power

(A) Organisational Party
(B) Political Party
(C) Subscriber Party
(D) Ideology Party


Q5. An MLA is elected by the:

(A) People
(B) Government
(C) Chief minister


Q6. According to UNICEF, more than __ children die every year in India from preventable infections

(A) three million
(B) two lacs
(C) three lacs
(D) two million


Q7. According to our Constitution, it is the primary duty of the government to ensure

(A) the welfare of the people and provide health care facilities to all
(B) the welfare of the doctors and provide health care facilities to in rural areas
(C) the welfare of the women and provide health care facilities in urban areas
(D) the welfare of the women and provide health care facilities to all


Q8. What is the full form, of MLA?

(A) Member of Law Authority
(B) Member of Legislative Assembly
(C) Minister of Law Abiding Authority
(D) None of these


Q9. The head of the executive is:

(A) Governor
(B) Minister
(C) Chief minister


Q10. This refers to foreigners who come to this country specifically for medical treatment at hospitals that offer world class facilities at a lower cost than what they would have to pay in their own countries.

(A) Hospital Tourist
(B) Foreign Tourist
(C) Medical Tourist
(D) Treatment Tourist


Q11. Who becomes the Chief Minister?

(A) Leader of winning party
(B) Leader of losing party
(C) Prime Minister of the country
(D) President of the country


Q12. Costa Rican government believes that a country has

(A) to be healthy for its development and pays a lot of attention to the health of its people
(B) to be wealthy for its development and pays a lot of attention to the earning more profit by way export
(C) to spent money on political activities
(D) to spend money on military to increase their power


Q13. The MLAs belong to the ruling party will elect their leader who will become the

(A) Chief Minister
(B) Chief Justice
(C) President
(D) Governor


Q14. How many assembly constituencies Himachal Pradesh has?

(A) 56
(B) 68
(C) 67


Q15. A political party whose MLAs have won more than half the number of constituencies in a state can be said to be in a

(A) majority
(B) minority
(C) opposition
(D) all of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answer

QUESTIONS NO : ANSWER :
1(C)
2(C)
3(C)
4(B)
5(A)
6(D)
7(A)
8(B)
9(C)
10(C)
11(A)
12(A)
13(A)
14(B)
15(A)

Leave a Comment