MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 4 Growing up as Boys and Girls with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Why the wages of the domestic workers are very low?

(A) Work done by they are lesser in value
(B) They do unpaid jobs
(C) There is not much demand of their work
(D) None of these


Q2. From which class did the girls and boys go to separate school in M.P.?

(A) Class IV onwards
(B) Class VI onwards
(C) Class VII onwards
(D) Class XI onwards


Q3. This term is commonly used to describe the women’s work situation. It has emerged from a recognition that women typically labour both inside the home (housework) -and outside.

(A) Double-work
(B) Double-labour
(C) Double-burden
(D) Double-recognition


Q4. On which day, International Women’s Day is celebrated

(A) 8 July
(B) 8 August
(C) 8 March
(D) 8 June


Q5. Which of the following is not a toy of the girls?

(A) Guns
(B) Kitchen set
(C) Doll


Q6. Chaitanya Bhagabat is about the

(A) life of a politician
(B) life of a teacher
(C) life of a rich men
(D) life of a saint


Q7. At what age did the boys of Samoan join older boys for learning outdoor jobs

(A) 6
(B) 9
(C) 13
(D) 10


Q8. The roles of men and women are:

(A) equally valued
(B) not equally valued
(C) of same status
(D) none of these


Q9. Samoa island is located in:

(A) Atlantic Ocean
(B) Pacific Ocean
(C) Indian Ocean


Q10. What percent of working women in India are engaged in agricultural work?

(A) 84.8
(B) 82.5
(C) 81.7
(D) 83.6


Q11. What did girls in Samoa learn after the age of fourteen years?

(A) How to weave baskets
(B) How to grow plantation
(C) Special cooking
(D) All of these


Q12. Which method was adopted by the women?s movement to fight for the women’s right

(A) Violence
(B) Campaigning
(C) Harassment
(D) War


Q13. __ is a sense of self-awareness of who one is.

(A) Reputation
(B) Dignity
(C) Self concept
(D) Identity


Q14. Whose work is devalued?

(A) Men
(B) Women
(C) Both (A) and (B)


Q15. At what age did the boy in Samoa join older boys for learning outdoor jobs?

(A) 5 years
(B) 9 years
(C) 11 years
(D) 13 years


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answer

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(A)
3(C)
4(C)
5(A)
6(D)
7(B)
8(B)
9(B)
10(D)
11(D)
12(B)
13(D)
14(B)
15(B)

Leave a Comment