MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 6 Understanding Media with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Between which period’s media was censored in India?

(A) 1990-1992
(B) 1975-1977
(C) 1952-1954
(D) 1978-1979


Q2. This refers to a thing or service that has been made for being sold in the market.

(A) Consumer
(B) Selling
(C) Production
(D) Product


Q3. what do you mean by mass media?

(A) Television
(B) Radio
(C) Both a and b
(D) None of these


Q4. On which basis are the cost of advertisement set?

(A) Popularity of channel
(B) Popularity of product
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q5. The promotion of the saleable goods , services and ideas by the a reputed sponsor is termed as

(A) Ideology
(B) Advertising
(C) Servicing
(D) Selling


Q6. This refers to news reports, articles, interviews, stories, etc., that are printed in newspapers, magazines and books for a wide audience to read.

(A) Report
(B) Broadcast
(C) Print paper
(D) Publish


Q7. Which of the following are forms of media?

(A) T.V.
(B) Radio
(C) Newspaper
(D) All of these


Q8. Television was invented by:

(A) J.L. Baird
(B) Dr. Alexander Graham Bell
(C) Isaac newton


Q9. Which of the following is not the example of digital media

(A) Book
(B) TV
(C) Mobile phone
(D) Internet


Q10. Which one of the following is print media?

(A) Newspaper
(B) T.V.
(C) Radio
(D) Television


Q11. what is one positive aspect of television?

(A) Enabled people to waste their money
(B) Enabled ourselves as member of larger global world
(C) Enabled people to spend their time
(D) None of these


Q12. Which is the main source of income of media?

(A) Advertisements
(B) Articles
(C) General news
(D) None of these


Q13. Which of the following is example of print media

(A) Radio and Magazine
(B) Newspaper and Magazine report
(C) Television and Newspaper
(D) Telephone and Newspaper


Q14. Television, radio and newspaper are called:

(A) Mass media
(B) Print media
(C) Local media


Q15. Which type of media offer a large variety of information to suit the taste of different readers?

(A) Electronic media
(B) Print media
(C) Mass media
(D) All of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(D)
3(C)
4(A)
5(B)
6(D)
7(D)
8(A)
9(A)
10(A)
11(B)
12(A)
13(B)
14(A)
15(B)

Leave a Comment