MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 7 Understanding Advertising with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answer in the last paragraph


Q1. What is the rate for 30 seconds advertisement on a major T.V. channel?

(A) one lac rupees
(B) 1.50 lac rupees
(C) 1.65 lac rupees
(D) 2.10 lac rupees


Q2. Who promotes products through advertisements?

(A) Film stars
(B) Cricketers
(C) Both (A) and (B)


Q3. When did the advertisement see the most scientific research

(A) 1940
(B) 1970
(C) 1960
(D) 1950


Q4. Who is confused because it really cannot be differentiated between top taste item and best taste item?

(A) Consumer
(B) Manufacturer
(C) Shopkeeper
(D) Dealer


Q5. Branded products can get:

(A) Cheaply
(B) Costly
(C) Most cheaply


Q6. Branded products cost more than the non-branded ones because of the costs involved in

(A) packaging
(B) advertising
(C) manufacturing
(D) both a and b


Q7. Where all do we see advertisements?

(A) Televisions
(B) newspapers
(C) magazines
(D) All of these


Q8. Who invented television

(A) John L. Baird
(B) John B. Laird
(C) John S. Saird
(D) John M. Naird


Q9. Which advertisements have to larger message for society?

(A) Advertisement related to Daily soaps
(B) Commercial advertising
(C) Social advertisement


Q10. Social advertisements are the advertisements made by the

(A) Small businessman
(B) State
(C) Private agencies
(D) All of the above


Q11. Most of the cartoons that you see on television are mostly from

(A) Japan or the Pakistan
(B) China or the United States
(C) Japan or the United States
(D) China or the Pakistan


Q12. When a company takes masoor ki daal and puts it into a packet, it will need

(A) a special name (brand name)
(B) masoor ki daal
(C) top taste daal
(D) None of these


Q13. Identification of brands is created through the process of

(A) processing
(B) manufacturing
(C) advertising
(D) all of the above


Q14. The naming of a product is called:

(A) Branding
(B) Advertising
(C) Both (A) and (B)


Q15. __ is a latter or petition signed by the many people to show support for a cause or an action

(A) Petition campaign
(B) Support campaign
(C) Cause campaign
(D) Signature campaign


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(C)
4(A)
5(B)
6(C)
7(C)
8(A)
9(C)
10(D)
11(C)
12(A)
13(C)
14(A)
15(D)

Leave a Comment