MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 8 Markets Around Us with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A hawker sells his goods at:

(A) Cheaper rates
(B) Costly rates
(C) Free of cost


Q2. The road side hawkers sell a large building with many floors having

(A) vegetables
(B) fruits
(C) plastic items
(D) all of these


Q3. Collecting __ item has become status symbol

(A) Free
(B) Cheap
(C) Branded
(D) Natural


Q4. Who among the following sell goods at higher price than other in the chain market

(A) Producer
(B) Retailer
(C) Agent
(D) Wholesaler


Q5. A market that is held on a specific day of a week is:

(A) Daily market
(B) Weekly market
(C) None


Q6. Who gain by exploiting the craftsmen and pay lower prices for their goods and services

(A) Businessmen
(B) Intermediaries
(C) Consumers
(D) Buyers


Q7. Who buys the bales

(A) Retailers
(B) Grocery shop
(C) Spinning mill
(D) Ginning mill


Q8. What are different types of markets?

(A) Weekly
(B) neighbourhood
(C) Mall
(D) All of these


Q9. The shops that are useful as they are near our home and we can go there on any day of the week are:

(A) Neighbourhood shops
(B) Shops on weekly market
(C) None


Q10. Which of the following things will not find in a weekly market

(A) Branded clothes
(B) Groceries
(C) Non-branded clothes
(D) Vegetables


Q11. From where can we buy the medicines?

(A) Weekly market
(B) Dairy
(C) Chemist shop
(D) Groceries


Q12. Erode market is situated in

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Tamil Nadu


Q13. Who finally sell goods to consumer

(A) Producers
(B) Wholesaler
(C) Retailer
(D) Agents


Q14. A ……………. has a permanent shop.

(A) Hawker
(B) Shop owner
(C) Both (A) and (B)


Q15. Shopkeepers in a weekly market are

(A) small traders
(B) large traders
(C) wholesalers
(D) all of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(C)
4(B)
5(B)
6(B)
7(C)
8(D)
9(A)
10(A)
11(C)
12(D)
13(C)
14(B)
15(A)

Leave a Comment