MCQ Questions for Class 7 Civics Chapter 9 A Shirt in the Market with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who sends the manufactured garments to other countries of the world?

(A) Exporter
(B) Importer
(C) Manufacturer
(D) Worker


Q2. Where can one-buy branded product from

(A) Wholesale market
(B) Neighbour shops
(C) Shopping complex
(D) Weekly market


Q3. How a merchant distributes work among the weavers?

(A) Based on orders received
(B) Based on wages
(C) Based on ages
(D) None of these


Q4. Which is the largest cloth market in the world?

(A) Tamil Nadu
(B) Delhi
(C) Ahmedabad
(D) Agra


Q5. Who earn the least in the Erode market

(A) Consumer
(B) Agents
(C) Retailer
(D) Weaver


Q6. The amount that is left or gained from earnings after deducting all the costs. If the costs are more than the earnings, it would lead to a loss.

(A) Profit
(B) Expenditure
(C) Income
(D) Revenue


Q7. The story of shirt does begins with:

(A) Spinning
(B) Production of Cotton
(C) Weaving
(D) Selling


Q8. The Impex garment factory employs mostly:

(A) Women
(B) Men
(C) Children


Q9. Budh bazaar and Shani bazaar are the example of

(A) Shopping complex
(B) Weekly market
(C) International market
(D) Shops in neighbourhood


Q10. How much amount did Swapna borrow to buy seeds, fertilizers, pesticides etc.?

(A) Rs 1500
(B) Rs 2000
(C) Rs 2500
(D) Rs 3000


Q11. The one of the world’s biggest bi-weekly market of Erode is located in:

(A) Kerala
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu


Q12. Which is a factory where seeds are removed from cotton bolls and then spun into thread?

(A) Ginning mill
(B) Cloth mill
(C) Handloom factory
(D) Powerloom factory


Q13. These markets are not daily markets but are to be found at a particular place on one or maybe two days of the week. These markets most often sell everything that a household needs ranging from vegetables to clothes to utensils.

(A) Fortnight market
(B) Weekly market
(C) Monthly market
(D) Day Market


Q14. Small farmers are exploited by:

(A) Consumers
(B) Producers
(C) Big traders


Q15. Where is cotton sold in Andhra Pradesh?

(A) Kurnool
(B) Hyderabad
(C) Vijaywada
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(A)
4(A)
5(D)
6(A)
7(B)
8(A)
9(B)
10(C)
11(C)
12(A)
13(B)
14(C)
15(A)

Leave a Comment