MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 1 Environment with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer.these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. __ must learn to live and use their environment in a harmonious way

(A) Animals
(B) Plants
(C) Humans
(D) Birds


Q2. What is the solid crust of the earth is called?

(A) Atmosphere
(B) Lithosphere
(C) Crust
(D) All of these


Q3. Which of the following is biotic?

(A) Plants
(B) Land
(C) Water
(D) Soil


Q4. A _ is necessary between the natural and human environment

(A) Perfect balance
(B) Imperfect balance
(C) Perfect imbalance
(D) Imperfect imbalance


Q5. Human beings with the environment and modify it according to their

(A) Need, goods
(B) Interact, goods
(C) Interact, needs
(D) Goods, needs


Q6. Trade in which goods are trade without money

(A) Import trade
(B) Export trade
(C) Barter trade
(D) Commercial trade


Q7. Which one of the following is a basic life support system?

(A) Music system
(B) Environment
(C) Transportation
(C) None of these


Q8. What is a source of mineral wealth?

(A) Atmosphere
(B) Biosphere
(C) Lithosphere


Q9. What do plant and animal kingdom make together?

(A) Biosphere
(B) Hydrosphere
(C) Atmosphere
(D) All the above


Q10. Which one of the following is created by nature?

(A) Cars, scooters and buses
(B) Mountains, rivers and trees
(C) Roads, books, pen and copies
(D) All of these


Q11. Which one of the following is not a threat to environment?

(A) Growing population
(B) Growing plants
(C) Growing industries
(D) All of these


Q12. Which of the following is created by the nature

(A) Books, Copy, Pencil
(B) Mountains, Rivers, Trees
(C) Hospital, Roads, Bridges
(D) Car, Scooter, Trains


Q13. Which of the following is a human made environment?

(A) Hydrosphere
(B) Economic
(C) Industries


Q14. Who interact with the environment and modify it according to their needs?

(A) Human beings
(B) Animals
(C) Rivers
(D) Mountains


Q15. On _ every year World Environment Day is celebrated.


(A) 5 June
(B) 5 July
(C) 25 June
(D) 25 July


We have qWe have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(A)
4(A)
5(C)
6(C)
7(B)
8(C)
9(A)
10(B)
11(B)
12(B)
13(C)
14(A)
15(A)

Leave a Comment