MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 2 Inside our Earth with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the paragraph


Q1. The process of transformation of the rock from one form to another is known as

(A) road cycle
(B) food cycle
(C) rock cycle
(D) all of these


Q2. Fossils are the remains of dead _

(A) Plants
(B) Animals
(C) Both a and b
(D) None of the above


Q3. In search for oil engineers have dug a hole about:

(A) 3km
(B) 4km
(C) 5 km
(D) 6 km


Q4. The sediments are transported and deposited by

(A) wind
(B) water
(C) wind and water
(D) none of these


Q5. The Taj Mahal is made of

(A) White marble
(B) Black marble
(C) Red marble
(D) Yellow marble


Q6. __ minerals are found in the continental masses

(A) Silica and alumina
(B) Silica and magnesium
(C) Nickel and iron
(D) Silica and iron


Q7. Where is the deepest mine in the world located?

(A) South America
(B) South Africa
(C) South India
(D) South Australia


Q8. The Deccan plateau is made up of:

(A) Clay
(B) Granite
(C) Basalt
(D) None of the above


Q9. There are three major types of rocks except

(A) Metamorphic rocks
(B) Sedimentary rocks
(C) Igneous rocks
(D) Mantle rocks


Q10. The depth of the deepest mine in South Africa is

(A) one km
(B) two km
(C) three km
(D) four km


Q11. Depth of mantle layer of the earth is:

(A) 2900 km
(B) 3000 km
(C) 3100km
(D) 3200 km


Q12. Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a

(A) rock
(B) road
(C) sediment
(D) none of these


Q13. Sandstone is made from

(A) Grains of soil
(B) Grains of plants
(C) Grains of water
(D) Grains of sand


Q14. Igneous and sedimentary rocks can change into:

(A) Intrusive igneous rocks
(B) Extrusive igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) Igneous rocks


Q15. What is the radius of the earth?

(A) 3671 km
(B) 7163 km
(C) 6371 km
(D) 1736 km


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(D)
4(C)
5(A)
6(A)
7(B)
8(C)
9(D)
10(D)
11(A)
12(A)
13(D)
14(C)
15(C)

Leave a Comment