MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 3 Our Changing Earth with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The place on the surface above the focus is called the

(A) Vent
(B) Earthquake
(C) Cater
(D) Epicentre


Q2. Where is ‘Niagara falls’ located?

(A) On the border between Canada and USA
(B) On the border between India and China
(C) On the border between India and Pakistan
(D) On the border between India and Nepal


Q3. What are the types of earthquake waves?

(A) P wave
(B) S wave
(C) L wave
(D) All of the above


Q4. Natural cavity of weak rocks formed by action of waves

(A) Sea arches
(B) Stacks
(C) Sea caves
(D) Sea cliff


Q5. On which scale is the earthquake measured?

(A) Plane scale
(B) Richter scale
(C) Compass
(D) Divider


Q6. The earth’s crust is broken into a number of huge parts. They are called

(A) lithospheric plates
(B) metamorphic plates
(C) sedimentary plates
(D) none of these


Q7. _ movements like earthquakes and volcanoes cause mass destruction over the surface of the earth.

(A) Slow
(B) External
(C) Sudden
(D) Erosional


Q8. Which is caused by the sudden movements of the earth?

(A) Volcano
(B) Folding
(C) Flood plain
(D) All of these


Q9. Which one of the following forces originates in the interior of the earth?

(A) Exogenic forces
(B) Endogenic forces
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q10. An earthquake is measured with a machine called a

(A) Theismograph
(B) Heismograph
(C) Seismograph
(D) Meismograph


Q11. What do you mean by a glacier?

(A) Moving of Layer of earth
(B) Moving of Soil
(C) Moving of ice
(D) None of these


Q12. A massive earthquake hit Bhuj Town on

(A) 16th December 2001
(B) 26th January 2004
(C) 26th January 2001
(D) 16th December 2004


Q13. What is the name of the instrument used for measuring earthquake?

(A) Thermometer
(B) Seismograph
(C) Weighing machine
(D) All of these


Q14. Where is the Angel falls located?


(A) South Africa
(B) South America
(C) South India
(D) None of these


Q15. Which of the following rivers does not form a delta?

(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Krishna


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answer

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(D)
4(C)
5(B)
6(A)
7(C)
8(A)
9(B)
10(C)
11(C)
12(C)
13(B)
14(B)
15(C)

Leave a Comment