MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 4 Air with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. What was invented by Anders Celsius?

(A) Barometer
(B) Thermometer
(C) Rain gauge
(D) None of the above


Q2. Which gas is used by the green plants to make their food?

(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) None of these


Q3. Cold air is __ than hot air

(A) Small and heavy
(B) Less denser and light
(C) Denser and heavy
(D) Small and light


Q4. __ is this hour-to-hour, day to day condition of the atmosphere

(A) Wind
(B) Weather
(C) Season
(D) Climate


Q5. Ionosphere is a part of:

(A) Troposphere
(B) Mesosphere
(C) Thermosphere
(D) Stratosphere


Q6. Green plants use _ to make their food and release

(A) Oxygen, helium
(B) Carbon dioxide, hydrogen
(C) Helium, hydrogen
(D) Carbon dioxide, oxygen


Q7. Pressure is associated with cloudy skies and wet weather and pressure is associated with clear and sunny skies.

(A) Low, Normal
(B) Normal, High
(C) Low, High
(D) High, also High


Q8. Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?

(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) All of these


Q9. The quantity of oxygen in the air is:

(A) 78%
(B) 21%
(C) 15%
(D) 10%


Q10. The air pressure is highest at

(A) Plain level
(B) Plateau level
(C) Sea level
(D) Mountain level


Q11. Which one of the following gases is present in the atmosphere in the highest amount?

(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) Lithium


Q12. When water evaporates from land and different water bodies, it becomes

(A) Ice
(B) Snow
(C) Rain
(D) Water Vapour


Q13. Our earth is surrounded by a huge blanket of

(A) Sand
(B) Air
(C) Plants
(D) Water


Q14. Which gas creates a greenhouse effect?

(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Argon
(D) Carbon dioxide


Q15. What are the important objects for survival of plants and animals?

(A) Rainfall
(B) Sun light
(C) Oxygen
(D) All of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(C)
4(B)
5(C)
6(D)
7(C)
8(A)
9(B)
10(C)
11(C)
12(D)
13(B)
14(D)
15(D)

Leave a Comment