MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 5 Water with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in last paragraph


Q1. What percentage of ice caps are found in the world?

(A) 2%
(B) 2.5%
(C) 3%


Q2. The movements that occur in oceans can be broadly called

(A) wave
(B) circulation
(C) water cycle
(D) all of these


Q3. How much percentage of saline water is available on earth surface

(A) 97.5
(B) 98.2
(C) 95.2
(D) 93.5


Q4. Indira point was in

(A) Kerala
(B) Lakshadweep
(C) Tamil Nadu
(D) Andaman and Nicobar islands


Q5. Spring and neap are kinds of:

(A) Wave
(B) Earthquake
(C) Tides


Q6. The average salinity of the oceans is

(A) 45 parts per thousand
(B) 35 parts per thousand
(C) 55 parts per thousand
(D) 65 parts per thousand


Q7. March 22 is celebrated as World

(A) Earth Day
(B) Environment Day
(C) Water Day
(D) Soil Day


Q8. Which is the process through which water continuously changes its form?

(A) Water cycle
(B) Food cycle
(C) Rain
(D) All of these


Q9. Ponds are source of:

(A) Fresh water
(B) Saline water
(C) Hard water


Q10. Following are the movements that occur in oceans except

(A) Tides
(B) Waves
(C) Currents
(D) Wind


Q11. Sea water contains

(A) 97.3% of salt
(B) 2% of salt
(C) 0.68% of salt
(D) 0.973% of salt


Q12. Amazon river is in

(A) Australia
(B) South America
(C) Europe
(D) Africa


Q13. Tsunami is a

(A) French word
(B) Indian word
(C) Chinese word
(D) Japanese word


Q14. The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called:

(A) Wave
(B) Tide
(C) Salinity


Q15. Which one of the following is an artificial enclosure for keeping small house plants?

(A) Terrarium
(B) Thermosphere
(C) Climate
(D) Evaporation


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(B)
3(A)
4(D)
5(C)
6(B)
7(C)
8(A)
9(A)
10(D)
11(A)
12(B)
13(D)
14(B)
15(A)

Leave a Comment