MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 6 Natural Vegetation and Wild Life with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Tropical deciduous forest shed their leaves in

(A) Dry season
(B) Rainy season
(C) Cold season


Q2. Which of the following is not found in Tropical Deciduous Forests?

(A) Tiger
(B) Elephant
(C) Silver Fox
(D) Monkeys


Q3. Natural vegetation is generally classified in to three broad categories as follows except

(A) Forests
(B) Grasslands
(C) Shrubs
(D) Flora


Q4. Savannah grasslands of __ are of tropical grassland

(A) America
(B) Australia
(C) Asia
(D) Africa


Q5. Softwood trees are found in the forest:

(A) Temperate Deciduous
(B) Temperate Evergree
(C) Coniferous


Q6. Which of the following is tropical grassland?

(A) Taiga
(B) Savannah
(C) Pampas
(D) Prairies


Q7. Forest is

(A) Extensive area covered with flower
(B) Extensive area covered with trees
(C) Extensive area covered with soil
(D) Extensive area covered with grass


Q8. The growth of vegetation depends on

(A) temperature and moisture
(B) only temperature
(C) only moisture


Q9. Trees which shed their thick barks and wax coated leaves are called:

(A) Temperate Deciduous
(B) Mediterranean
(C) Coniferous


Q10. Mosses and lichens found in

(A) Temperate grassland
(B) Tundra vegetation
(C) Tropical grassland
(D) Thorny bushes


Q11. What is the name of the largest snake found in tropical rainforest?

(A) Anaconda
(B) Black cobra
(C) Two mouth snake
(D) None of these


Q12. The animal in polar region have thick fur and thick skin

(A) To protect them from extreme rain
(B) To protect them from extreme cold
(C) To protect them from extreme hot weather
(D) To protect them from prey


Q13. Taiga means

(A) dry
(B) moist
(C) pure or untouched
(D) evergreen


Q14. Anaconda, one of the world’s largest snakes is found:

(A) Temperate Deciduous
(B) Tropical Evergreen
(C) Tropical rainforest.


Q15. Where are tropical evergreen forests found?

(A) India
(B) Brazil
(C) China
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(D)
4(D)
5(B)
6(B)
7(B)
8(A)
9(B)
10(B)
11(A)
12(B)
13(C)
14(C)
15(B)

Leave a Comment