MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 7 Human Environment: Settlement, Transport and Communication with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following made travel faster?

(A) Ships
(B) Buses
(C) Aeroplanes


Q2. Why do people move from one place to other?

(A) For jobs
(B) For better education
(C) For medical facilities
(D) All of these


Q3. Dwellings made of ice called

(A) Hut
(B) Igloo
(C) Stilt
(D) Penguin


Q4. have largely replaced the

(A) Diesel and Electric engines, Steam engines
(B) Wheel and Electric engines, Steam engines
(C) Steam and Electric engines, Diesel engines
(D) Steam and Diesel engines, Electric engines


Q5. Golden quadrilateral connects:

(A) Delhi, Mumbai, Ahmedabad, Thiruvananthapuram
(B) Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata
(C) Chennai, Kolkata, Ahmedabad and Thiruvananthapuram


Q6. _ is the process of conveying messages to others

(A) Communication
(B) Speak
(C) Language
(D) Talk


Q7. Which vehicle does NOT pollute the environment

(A) Cycle
(B) Train
(C) Bus
(D) Car


Q8. Where did early man live?

(A) On trees and in caves
(B) In kuchcha houses
(C) In pucca houses
(D) In huts


Q9. Yaks are found in:

(A) China
(B) Bhutan
(C) Tibet


Q10. The most commonly used means of transport especially for short distances are roads. They can be

(A) Rural and Urban
(B) Temporary and Permanent
(C) Metalled and Unmetalled
(D) Short and Long


Q11. In which environment do people build slanting roofs of their houses?

(A) Heavy rainfall
(B) Bright sun light
(C) Heavy cold
(D) None of these


Q12. Cairo is the name of an

(A) City
(B) Country
(C) Seaport
(D) Bus stop


Q13. Settlements are places where people

(A) Build temples
(B) Cultivate on land
(C) Build their homes
(D) Build their office


Q14. An urban settlement is called:

(A) Compact
(B) Scattered
(C) Unmettled


Q15. The natural conditions for selection of an ideal site are

(A) favourite climate
(B) availability of water
(C) suitable land
(D) all of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(B)
4(A)
5(B)
6(A)
7(A)
8(A)
9(C)
10(C)
11(A)
12(A)
13(C)
14(A)
15(C)

Leave a Comment