MCQ Questions for Class 7 Geography Chapter 8 Human Environment Interactions the Tropical and the Subtropical Region with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Coffee, maize and coca are:

(A) Cash crop
(B) Non-cash crops
(C) None


Q2. The forests are in fact so thick that the dense ‘roof is created by

(A) cement
(B) concrete
(C) leaves
(D) stones


Q3. The Ganga-Brahmaputra basin area is dominated by monsoon climate. The monsoon brings rains from

(A) mid-June to mid-July
(B) mid-June to mid-September
(C) mid-July to mid-August
(D) mid-July to mid-October


Q4. Cash crop grown in the area of Ganga-Brahmaputra basin

(A) Sugarcane and tea
(B) Coffee and jute
(C) Coffee and tea
(D) Sugarcane and jute


Q5. Slash and bum is:

(A) A way of rearing fish
(B) A way of cultivating land
(C) A way of rearing animals


Q6. The staple food in the rainforest area is

(A) Menero
(B) Menious
(C) Manico
(D) Manioc


Q7. Considering kind of symbiosis, classification of parasites includes

(A) Endoparasites
(B) Ectoparasites
(C) Digestion parasites
(D) Both a and b


Q8. What are the common needs of all the people?

(A) Food
(B) Toys
(C) Camera
(D) All of these


Q9. Which of the following city is not located along the river Ganga?

(A) Allahabad
(B) Kolkata
(C) Bengaluru


Q10. _ are built on steep slopes to create flat surfaces on which crops are grown

(A) Land
(B) Plains
(C) Terraces
(D) Plateau


Q11. At night the temperature goes down in the Amazon basin but the humidity

(A) remains same
(B) remains low
(C) remains high
(D) none of these


Q12. On Amazon basin

(A) Day and nights are almost equally cool and dry
(B) Day and nights are almost equally hot and humid
(C) Night are longer than day and are more hot and humid
(D) Day are longer than nights and are more cool and humid


Q13. __ is the main occupation of the people living in area of Ganga-Brahmaputra basin where flat land is available to grow crops

(A) Mining
(B) Industry work
(C) Agriculture
(D) Service


Q14. Distinct tribal culture is found in the state:

(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Manipur


Q15. How is the climate of Amazon basin characterized?

(A) By cold and wet
(B) By hot and wet
(C) By dry or wet
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(B)
4(D)
5(B)
6(D)
7(D)
8(A)
9(C)
10(C)
11(C)
12(B)
13(C)
14(A)
15(B)

Leave a Comment