MCQ Questions for Class 7 History Chapter 1 Tracing Changes through a Thousand Years with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Where were the manuscripts placed?

(A) At home
(B) In libraries
(C) In archives
(D) Both (B) and (C)


Q2. Which emperor used the term Hindustan to describe the geography, the fauna and the culture of the inhabitants of the subcontinent?

(A) Babur
(B) Humayun
(C) Akbar
(D) Jahangir


Q3. Who used the term ‘Hind’?

(A) Al-Idrisi
(B) Vasco da gama
(C) Minhaj-i Siraj


Q4. Which type of people collected Manuscripts?

(A) Poor people
(B) Wealthy people
(C) Local people
(D) None of these


Q5. Areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna – these lands came under ……?

(A) Turks
(B) Delhi Sultan
(C) Sultan of Mysore
(D) Moghuls


Q6. When did Arab geographer Al-Idrisi make the map of the world?

(A) 1177 CE
(B) 1154 CE
(C) 1274 CE
(D) 1264CE


Q7. Cartographer is a person who makes:

(A) Cartoons
(B) Caricatures
(C) Maps
(D) None of these


Q8. The word ‘Rajput’ was derived from:

(A) Rajaputra
(B) Rajasthan
(C) Rajya


Q9. Who is a cartographer?

(A) A person who studies detail of geography
(B) A person who studies maps
(C) A person who makes maps
(D) A person who studies typography


Q10. In which century Babur used Hindustan to describe geography of subcontinent?

(A) 17th century
(B) 18th century
(C) 16th century
(D) None of these


Q11. …………… draws the map.

(A) Engineer
(B) Artist
(C) Cartographer


Q12. In which period did the number and variety of textual records increase dramatically?

(A) 600 to 700
(B) 700 to 800
(C) 800 to 1000
(D) 700 to 1750


Q13. What was Hindustan according to Minhaj-i-Siraj?

(A) Indian subcontinent
(B) Himalayas to Nilgiris
(C) Coastal belt line of India
(D) areas of Punjab, Haryana and the lands between the Ganga and Yamuna


Q14. Al-Idrisi was an:

(A) Cartographer
(B) Writer
(C) Doctor


Q15. Which of the following is not the meaning of foreigner’ in the past?

(A) Stranger
(B) Pardesi
(C) Ajnabi
(D) Indigenous


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(C)
4(B)
5(B)
6(B)
7(C)
8(A)
9(C)
10(C)
11(C)
12(D)
13(D)
14(A)
15(D)

Leave a Comment