MCQ Questions for Class 7 History Chapter 10 Eighteen-Century Political Formations with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Chauth was a tax:

(A) imposed by Maratha
(B) imposed by Mughals
(C) imposed by Peshwa


Q2. Dalkhalsa was set up in 1699 by

(A) Guru Nanak Singh
(B) Guru Tegh Bahadur
(C) Guru Gobind Singh
(D) Guru Har Kishan


Q3. Bahadur Shah was the son of:

(A) Shah Jahan
(B) Akbar
(C) Aurangzeb


Q4. Sawai Jai Singh founded his new capital here:

(A) Malwa
(B) Amber
(C) Jodhpur
(D) Jaipur


Q5. During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?

(A) Murshil Quli
(B) Sa’adat Khan
(C) Alivardi Khan
(D) Asaf Jah


Q6. The British East India Company established its power after

(A) 1757
(B) 1761
(C) 1768
(D) 1771


Q7. Aurangzeb had depleted the military and financial resources by fighting a long war in the

(A) East India
(B) North India
(C) Deccan
(D) None of these


Q8. Who was the founder of the Maratha Kingdom?

(A) Maharana Pratap
(B) Shivaji
(C) Raja Ajit Singh


Q9. Aurangzeb died in the year

(A) 1700
(B) 1710
(C) 1725
(D) 1707


Q10. Ahmad Shah Abdali was the ruler of

(A) Afghanistan
(B) Iran
(C) Iraq
(D) None


Q11. Which part of India associated with peasant and zamindari rebellions?

(A) Southern and eastern parts of India.
(B) Northern and southern parts of India.
(C) Northern and western parts of India.


Q12. During whose rule Jagat Seth became prosperous in Bengal?

(A) Murshil Quli
(B) Sa’adat Khan
(C) Alivardi Khan
(D) Asaf Jah


Q13. Who was the powerful governor of Bengal?

(A) Sa’adat Khan
(B) Murshid Quli Khan
(C) Asaf Jah
(D) Alivardi Khan


Q14. Sawai Raja Jai Singh found his new capital in:

(A) Jaipur
(B) Jodhpur
(C) Bikaner


Q15. Who were the Telugu warrior chiefs’?

(A) Nayakas
(B) Jathas
(C) Misl
(D) All


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answer

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(C)
3(C)
4(D)
5(C)
6(A)
7(C)
8(B)
9(D)
10(A)
11(B)
12(C)
13(B)
14(A)
15(A)

Leave a Comment