MCQ Questions for Class 7 History Chapter 7 Tribes, Nomads and Settled Communities with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Who assumed the title of Sangram Shah?

(A) Bir Narain
(B) Chaman Das
(C) Dalpat
(D) Aman Das


Q2. Who were known as the rathakaras?

(A) Chariot makers
(B) Soldiers
(C) Brahmanas
(D) Carpenters


Q3. Mangols were hunter-gatherer tribes inhabited in:

(A) Eastern Asia
(B) South Asia
(C) Western Asia
(D) Central Asia


Q4. Who used the services of Banjaras as trading nomads?

(A) Alauddin Khalji
(B) Jahangir
(C) Both of these
(D) None


Q5. Those who specifically made and sold ropes, reeds, straw matting, andcourse sack are called …..?

(A) Banjaras
(B) Gonds
(C) Petty pedlars
(D) Bhils


Q6. Mir Jumla attacked the Ahom in …..?

(A) 1662
(B) 1665
(C) 1670
(D) 1672


Q7. Who prescribed the ‘Varna’ rules?

(A) Rulers
(B) Jatis
(C) Brahmanas
(D) No one


Q8. Specialized artisans were:

(A) Smiths, carpenters and peasants were specialized artisans.
(B) Smiths, carpenters and masons were specialized artisans.
(C) King, soldiers, carpenters and masons were specialized artisans.
(D) None.


Q9. Many societies did not follow the social rules prescribed by the Brahmans,
who were they?

(A) Poets
(B) Peasants
(C) Artisans
(D) Tribes


Q10. Tribals obtained their livelihood from:

(A) Hunting
(B) Agriculture
(C) Herding
(D) All of these


Q11. Paik are

(A) the landlords
(B) the forced labourers
(C) people wandering from one place to another
(D) clan in the Ahom society


Q12. The important tribe of Bihar is

(A) Mundas
(B) Ahoms
(C) Khokhar
(D) Gonds


Q13. Kolis lived particularly in many areas of?

(A) Gujarat
(B) Nagaland
(C) Tamil Nadu
(D) Andhra pradesh


Q14. Langahs and Arghuns tribal dominated extensive regions which are:

(A) Multan and Sindh
(B) North-East
(C) Central India
(D) Southern India


Q15. Which tribal group established a powerful kingdom in Assam?

(A) Khokhar
(B) Ahoms
(C) Gonds
(D) Banjaras


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(A)
3(D)
4(C)
5(C)
6(A)
7(C)
8(B)
9(D)
10(D)
11(B)
12(A)
13(A)
14(A)
15(B)

Leave a Comment