MCQ Questions for Class 7 History Chapter 8 Devotional Paths to the Divine with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The term ‘langar’ refer to:

(A) Common place of worship
(B) The Gurudwara
(C) The Gums
(D) Common kitchen


Q2. The disciples in Sufi system were called

(A) shishya
(B) nayanars
(C) alvars
(D) murids


Q3. Islam propagated:

(A) Submission to one God
(B) Talwandi
(C) Submission to many God


Q4. According to Islam the day of judgement before the Allah is called

(A) Quran
(B) Haz
(C) Qayamat
(D) Jannat


Q5. House of rest for travellers kept by a religious order is

(A) fable
(B) sama
(C) raqas
(D) hospice


Q6. Which devotional path evolved since the 8th century?

(A) Bhakti
(B) Sufism
(C) None of these
(D) Both of these


Q7. Which was NOT the supreme deity of Hindu worshipped during Bhakti movement?

(A) Shiva
(B) Vishnu
(C) Ganesha
(D) Durga


Q8. Gum Granth Sahib is the holy book of the:

(A) Muslims
(B) Hindus
(C) Sikhs


Q9. Religious biographies are called

(A) autobiography
(B) geography
(C) photography
(D) hagiography


Q10. Ramanuja was born in which state of India?

(A) Kerala
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) None of these


Q11. Nanak was bom in:

(A) Ramdaspur
(B) Talwandi
(C) Banaras


Q12. The Sufi master held their assemblies in their

(A) Temple
(B) Courtyards
(C) Khanqahs
(D) None of these


Q13. Sufis were ………. mystics.

(A) Hindu
(B) Boddh
(C) Muslim
(D) Christian


Q14. Mirabai was a devotee of:

(A) Lord Krishna
(B) Vishnu
(C) Shiva


(A) North
(B) South
(C) East
(D) West


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(A)
4(C)
5(D)
6(D)
7(C)
8(C)
9(D)
10(B)
11(B)
12(C)
13(C)
14(A)
15(A)

Leave a Comment