MCQ Questions for Class 7 History Chapter 9 The Making of Regional Cultures with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 social science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 social science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 social science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


(A) Shankar Bhagwan
(B) Ma Durga
(C) Vishnu


Q2. What was the capital of Bengal under the Mughal control?

(A) Dhaka
(B) Murshidabad
(C) Calcutta
(D) Awadh


Q3. Radha-Krishan is famour for:

(A) Katha
(B) Rasalila
(C) Kathak


Q4. What type of traveller was Xuan Zang?

(A) Japanese
(B) Nepali
(C) Chinese
(D) Burmese


Q5. Which of the following is the language of 13th century Brihaddharma Purana of Bengal?

(A) Persian
(B) Hindi
(C) Urdu
(D) Sanskrit


Q6. With what do we associate each region?

(A) Food
(B) Language
(C) Clothing
(D) All of these


Q7. The language spoken in the Chera kingdom of Mahodayapuram was

(A) Sanskrit
(B) Urdu
(C) Malayalam
(D) Persian


Q8. The word Katha is a word of:

(A) Sanskrit
(B) Malayalam
(C) Tamil


Q9. Fourteenth-century text of Sanskrit which deals with grammar and poetry was called

(A) Lilatilakam
(B) Miniature
(C) Basohil
(D) Dialect


Q10. Chera kingdom was established in

(A) 9th century
(B) 10th century
(C) 11th century
(D) 12th century


Q11. Malayalam language was introduced by:

(A) Chola Empire
(B) Mughal Empire
(C) Chera Empire.


Q12. Basohli was

(A) small sized paintings
(B) bold and intense style of miniature paintings
(C) old and very distinctive
(D) traditions


Q13. The major patrons of Kathak were

(A) Mongols
(B) Pandayan
(C) Mughals
(D) Rajput


Q14. Bengali as a language originated from:

(A) Sanskrit language
(B) Malayalam language
(C) Tamil language


Q15. Brihaddharma Purana permitted which caste to eat certain variety of fish1?

(A) Kshatriyas
(B) Brahamanas
(C) Both
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 social science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(C)
5(D)
6(D)
7(C)
8(A)
9(A)
10(A)
11(C)
12(B)
13(C)
14(A)
15(B)

Leave a Comment