MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 12 Algebraic Expressions with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The length and breadth of a rectangular plot are I and b. Two rectangular paths each of width W run inside the plot one parallel to the length and the other parallel to the breadth. What is the total area of the paths?

(A) (l + w)(b + w) − lb
(B) lb − (l − w)(b − w)
(C) (l + b − w)w
(D) lb − (l − 2w)(b − 2w)


Q2. Add 3 mn, -5 mn, 8 mn, -4mn.

(A) 2 mn
(B) 20 mn
(C) -2 mn
(D) None of these


Q3. What is the difference between 3a + 2b and −2a − 5b?

(A) 5a + 7b
(B) – 5a – 7b
(C) 5a – 7b
(D) a – 3b


Q4. What is the coefficient of x in the expression 2z – 3xz?

(A) 3
(B) z
(C) 3z
(D) -3z


Q5. What is the coefficient of x in the expression 2 – x + y?

(A) 2
(B) 1
(C) -1
(D) None of these


Q6. Identify, in the following expressions, terms which are not constants : xy + 4.

(A) xy
(B) 4
(C) x
(D) y


Q7. The simplified form of the Boolean expression (X + Y + XY)(X + Z) is

(A) X + Y + Z
(B) XY + YZ
(C) X + YZ
(D) XZ + Y


Q8. What is the coefficient of x in the expression 1 + x + xz?

(A) z
(B) 1 + z
(C) 1
(D) 1 + x


Q9. What is the coefficient of x in the expression 4x + 3y?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q10. An expression which contains two unlike terms is called __.

(A) binomial
(B) monomial
(C) trinomial
(D) None of these


Q11. A _________can take various values.

(A) variable
(B) expression
(C) term
(D) None of these


Q12. Get the algebraic expression of subtraction of z from y.


(A) z – y
(B) y – z
(C) – z + y
(D) None of these


Q13. How many terms are there in the expression 1.2ab – 2.4b + 3.6a?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q14. A and B are polynomials and each is the additive inverse of the other. What does it mean?

(A) A = B
(B) A+B is a zero polynomial
(C) A−B is a zero polynomial
(D) A−B = B−A


Q15. What is the co-efficient ofy in the given algebraic expression 8 + yz.

(A) 8
(B) 1
(C) z
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3A
4D
5C
6A
7C
8B
9D
10A
11A
12B
13C
14B
15C

Leave a Comment