MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 3 Data Handling with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Mean of the first six prime numbers is

(A) 7.83
(B) 5.83
(C) 6.83
(D) 4.83


Q2. Which of the following is the mean of the given data?

(A) The middle value of the data arranged in ascending or descending order
(B) The value of the observation occurring most frequently
(C) The sum of all the values of the data divided by the total number of values
(D) None of these


Q3. Range of data is equal to:

(A) highest value + lowest value
(B) highest value – lowest value
(C) highest value × lowest value
(D) highest value + lowest value


Q4. Which measure describes the centre of a set of data?

(A) Mode
(B) Mean
(C) Median
(D) All the these


Q5. The median of the data 20, 30, 40, 10,15, 25, 35 is

(A) 20
(B) 25
(C) 30
(D) 40


Q6. The data which is collected directly from the source is called

(A) primary data
(B) ungrouped data
(C) grouped data
(D) secondary data


Q7. The difference between the maximum and minimum number of children is

(A) 100
(B) 200
(C) 300
(D) 400


Q8. The median of 1, 4, 1, 2, 0, 1, 5, 4, 2, 2 is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 4


Q9. How many possible outcomes can we get if we toss a coin and throw a dice respectively ?

(A) 6, 2
(B) 2, 6
(C) 1, 3
(D) 3, 1


Q10. The range of 35, 40, 22, 17, 65, 31, 78, 33 is

(A) 35
(B) 17
(C) 61
(D) 33


Q11. Two dice are thrown, find and number of outcomes.

(A) 12
(B) 6
(C) 36
(D) None of these


Q12. In which year is the difference in the sale minimum?

(A) 2008
(B) 2007
(C) 2006
(D) 2005


Q13. The arithmetic mean of five given numbers is 85. What is their sum?

(A) 425
(B) 85
(C) A number between 85 and 425
(D) A number greater than 500


Q14. In which year is the difference in the sale maximum?

(A) 2005
(B) 2006
(C) 2007
(D) 2008


Q15. The rise in the sale of Mathematics books from 2005 to 2008 is

(A) 100
(B) 200
(C) 300
(D) 400


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3B
4C
5B
6A
7B
8C
9B
10C
11C
12A
13A
14C
15C

Leave a Comment