MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 4 Simple Equations with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. In an isosceles triangle, the base angles are equal to 50°. The vertex angle is

(A) 45°
(B) 80°
(C) 75°
(D) 85°


Q2. Which of the following is the value of x such that 5x – 12 = -2?

(A) 2
(B) -2
(C) 23
(D) 10


Q3. The solution of the equation 4p – 3 = 13 is ……….

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q4. The solution of the equation 12p – 11 = 13 is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q5. The solution of the equation 5p + 2 = 7 is

(A) 0
(B) 1
(C) – 1
(D) 2


Q6. The solution of the equation -2(x + 3) = 4 is

(A) -2
(B) -3
(C) -4
(D) -5


Q7. The solution of the equation 4p – 3 = 9 is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q8. The solution of the equation 0 = 4 + 4 (m + 1) is

(A) 1
(B) -1
(C) 2
(D) -2


Q9. The solution of the equation 7n + 5 = 12 is

(A) 0
(B) – 1
(C) 1
(D) 5


Q10. Which is a solution of the equation x + 4 = 6?

(A) x = 5
(B) x = 3
(C) x = 2
(D) x = 4


Q11. The solution of the equation 5x = 10 is

(A) 1
(B) 2
(C) 5
(D) 10


Q12. Write at least one other form for 5p = 20.

(A) Five times of a number p is 20
(B) 5 added to p is 20
(C) 5 divided by p is 20
(D) None of these


Q13. The solution of the equation x – 6 = 1 is

(A) 1
(B) 6
(C) – 7
(B) 7


Q14. Solve the given equation : 3l = 42.

(A) 14
(B) 3
(C) 0
(D) None of these


Q15. Write an equation for seven times m plus 7 gets you 77.

(A) 7m + 7 = 77
(B) 7m – 7 = 77
(C) 7m ÷ 7 = 77
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3D
4B
5B
6D
7C
8D
9C
10C
11B
12A
13B
14A
15A

Leave a Comment