MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 5 Lines and Angles with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The measure of the complement of the angle 40° is

(A) 15°
(B) 40°
(C) 50°
(D) 140°


Q2. When the sum of the measures of two angles is 90°, the angles are called

(A) adjacent angles
(B) complementary angles
(C) vertically opposite angles
(D) supplementary angles


Q3. Identify supplementary pair of angles :

(A) 0° – 90°
(B) 30°, 150°
(C) 45° – 145°
(D) None of these


Q4. Which of the following pairs can form a linear pair?

(A) Pair of complementary angles
(B) Pair of supplementary angles
(C) Pair of adjacent angles
(D) Pair of vertically opposite angles


Q5. Complementary to 70° angle is :

(A) 20°
(B) 30°
(C) 40°
(D) None of these


Q6. What do we call an angle which exactly measures 90°?

(A) An obtuse angle
(B) An acute angle
(C) A right angle
(D) A reflex angle


Q7. The sum of two complementary angles is:

(A) 90°
(B) 180°
(C) 360°
(D) Any angle between 180° and 360°


Q8. If two angles are supplementary then the sum of their measures is _.

(A) 45°
(B) 180°
(C) 90°
(D) 360°


Q9. Which of the following statements is true?

(A) Two acute angles can form a linear pair
(B) Two obtuse angles can form a linear pair
(C) Two right angles can form a linear pair
(D) One obtuse angle and one acute angle cannot form a linear pair


Q10. Measure of the supplement of 100° :

(A) 70°
(B) 75°
(C) 80°
(D) None of these


Q11. The angles in a linear pair are

(A) complementary
(B) supplementary
(C) not adjacent angles
(D) vertically opposite angles


Q12. Which instrument is used to measure or construct angles?

(A) Compasses
(B) Scale
(C) Protractor
(D) Set squares


Q13. If a transversal intersects two parallel lines then the interior angles on the same side of the transversal are

(A) vertically opposite angles
(B) supplementary angles
(C) complementary angles
(D) alternate angles


Q14. A line that intersects two or more lines at distinct points is called

(A) parallel
(B) transversal
(C) intersecting
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3B
4B
5A
6C
7C
8B
9D
10C
11B
12C
13B
14B

Leave a Comment