MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 7 Congruence of Triangles with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. ‘Under a given correspondence, two triangles are congruent if two angles and the side included between them in one of the triangles are equal to the corresponding angles and the side included between them of the other triangle .’The above is known as

(а) SSS congruence of two triangles
(B) SAS congruence of two triangles
(C) ASA congruence of two triangles
(D) RHS congruence of two right-angled triangles


Q2. A triangle in which all three sides are of equal lengths is called __.

(A) Isosceles
(B) Equilateral
(C) Scalene
(D) None of these


Q3. Two students drew a line segment each. What is the condition for them to be congruent?

(A) They should be drawn with a scale
(B) They should be drawn on the same sheet of paper
(C) They should have different lengths
(D) They should have the same length


Q4. In ΔABC and ΔPQR, AB = 4 cm, BC = 5 cm, AC = 6 cm and PQ = 4 cm. QR = 5 cm. PR = 6 cm. then which of the following is true?

(A) ΔABC ≅ ΔQRP
(B) ΔABC ≅ ΔPQR
(C) ΔABC ≅ ΔRQP
(D) None of these


Q5. We want to show that ∆ ART = ∆ PEN. We have to use ASA criterion. We have AT = PN, ∠A = ∠P. What more we need to show?

(A) ∠T = ∠N
(B) ∠T = ∠E
(C) ∠T = ∠P
(D) None of these


Q6. If the vertical angle of an isosceles triangle is 40°, then measure of other two angles will be

(A) 60°, 60°
(B) 80°, 80°
(C) 70°, 70°
(D) 45°, 45°


Q7. We want to show that ∆ ART = ∆ PEN. We have to use SAS criterion. We have ∠ T = ∠ N, RT = EN. What more we need to show?

(A) PN = AT
(B) PN = AR
(C) PN = RT
(D) None of these


Q8. If ∆ ABC = ∆ PQR, then ∠A corresponds to

(A) ∠P
(B) ∠Q
(C) ∠R
(D) none of these


Q9. We want to show that ∆ ART = ∆ PEN and we have to use SSS criterion. We have AR = PE and RT = EN. What more we need to show?

(A) AT = PN
(B) AT = PE
(C) AT = EN
(D) none of these


Q10. If ∆ ABC = ∆ PQR, then ∠B corresponds to

(A) ∠P
(B) ∠Q
(C) ∠R
(D) none of these


Q11. If ∆ ABC= ∆ PQR, then ∠C corresponds to

(A) ∠P
(B) ∠Q
(C) ∠R
(D) none of these


Q12. The symbol for correspondence is

(A) =
(B) ↔
(C) ≡
(D) ≅


Q13. ΔABC is right triangle in which ∠A = 90° and AB = AC. The values of ∠B and ∠C will be

(A) ∠B = ∠C = 30°
(B) ∠B = ∠C = 50°
(C) ∠B = ∠C = 45°
(D) ∠B = ∠C = 60°


Q14. What is the side included between the angles A and B in ΔABC?

(A) AC
(B) BC
(C) AB
(D) None of these


Q15. What is the angle included between the sides PN and PM of ΔMNP?

(A) ∠M
(B) ∠N
(C) ∠P
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2B
3D
4B
5A
6C
7A
8A
9A
10B
11C
12B
13C
14C
15C

Leave a Comment