MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 8 Comparing Quantities with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. 6 bowls cost Rs. 90. What would be the cost of 10 such bowls ?

(A) Rs. 100
(B) Rs. 200
(C) Rs. 150
(D) None of these


Q2. A survey of 40 children showed that 25% liked playing football. How many children liked playing football ?

(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) None of these


Q3. Sonu sold an article for Rs 3400 and lost 15% on it. The cost price of the article was

(A) Rs 4400
(B) Rs 4000
(C) Rs 3600
(D) Rs 4200


Q4. Find 50% of 164.

(A) 72
(B) 62
(C) 82
(D) None of these


Q5. By selling an article for Rs 50, a shopkeeper gains Rs 12. His gain per cent is

(A) 12%
(B) 24%
(C) 31.6%
(D) 50%


Q6. Rahul has saved Rs. 20 when a discount of 25% was given. What was the price of the sweater before the discount ?

(A) 70
(B) 60
(C) 80
(D) None of these


Q7. In a class, there are 15 girls and 25 boys, percentage of boys in the class is.

(A) 37.5%
(B) 62.5%
(C) 8003%
(D) 160%


Q8. Convert the given fractional numbers 18 into percentage.

(A) 12.5%
(B) 13.5%
(C) 14.5%
(D) None of these


Q9. Interest on Rs 100 at 10% p.a for one year is

(A) Rs 1
(B) Rs 10
(C) Rs 90
(D) Rs 100


Q10. Convert the given decimal fractions to per cent

(A) 6.5%
(B) 0.065%
(C) 65%
(D) None of these


Q11. If 65% of students in a class have bicycle, what per cent of the students do not have bicycles ?

(A) 35%
(B) 25%
(C) 45%
(D) None of these


Q12. The ratio of 4 m to 80 cm is

(A) 4 : 1
(B) 3 : 1
(C) 5 : 1
(D) 2 : 1


Q13. Convert 0.2 into per cent.

(A) 200%
(B) 2%
(C) 20%
(D) None of these


Q14. The ratio of 20 days to 72 hours is

(A) 2 : 1
(B) 3 : 20
(C) 4 : 5
(D) 20 : 3


Q15. Find 75% of 1 kg.

(A) 750 g
(B) 75 g
(C) .750 g
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3B
4C
5C
6C
7B
8A
9B
10C
11A
12C
13C
14D
15A

Leave a Comment