MCQ Questions for Class 7 Math’s Chapter 9 Rational Numbers with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 7 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Associative property is not followed in _

(A) integers
(B) whole numbers
(C) rational numbers
(D) natural numbers


Q2. The reciprocal of a negative rational number is

(A) always positive
(B) always negative
(C) always 1
(D) always 0


Q3. The denominator of the rational number – 9 is

(A) -9
(B) 9
(C) -1
(D) 1


Q4. A fraction is a rational number, and a rational number:

(A) can never be a fraction
(B) may or may not be a fraction
(C) is also a fraction
(D) can always be reduced to a fraction


Q5. The numerator of the rational number – 9 is

(A) -9
(B) 9
(C) 1
(D) -1


Q6. The numbers used for counting objects are called :

(A) Natural numbers
(B) Whole numbers
(C) Integers
(D) None of these


Q7. The denominator of the rational number 8 is


(A) 8
(B) 2
(C) 4
(D) 1


Q8. Write denominator of given rational number : 5

(A) 1
(B) 0
(C) 3
(D) none of these


Q9. The numerator of a rational number 8 is

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8


Q10. Reciprocal of 1.

(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) none of these


Q11. The denominator of the rational number 0 is

(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) any non-zero integer


Q12. 0 is :

(A) Positive rational number
(B) Negative rational number
(C) neither positive nor negative rational number
(D) None of these


Q13. The numerator of the rational number 0 is

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 3


Q14. _ is the identity for the addition of rational numbers.

(A) 0
(B) 1
(C) -1
(D) None of these


Q15. The numbers and are their own reciprocals.

(A) -1 and 0
(B) 1 and 0
(C) 1 and -1
(D) None of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 7 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 7 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2B
3D
4B
5A
6A
7D
8A
9D
10C
11C
12C
13A
14A
15C

Leave a Comment