MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A person can hold air in the lungs is:

(A) 50 ml
(B) 5000 ml
(C) 500 ml
(D) 0.5 ml


Q2. Name the organ of the body in which the blood is oxygenated.

(A) Heart
(B) Lungs
(C) Lever
(D) Pancreas


Q3. What is the function of the hair in the nose?

(A) To secrete mucus.
(B) To trap dust particles.
(C) To protect the mucus glands.
(D) To prevent germs from entering the lungs.


Q4. An example of aerobes is

(A) cat
(B) dog
(C) human being
(D) all of these


Q5. We feel hungry after a physical activity because we need:

(A) oxygen
(B) energy
(C) food
(D) none of these


Q6. All organisms are made of small microscopic units which cannot be seen with the naked eyes, called

(A) animals
(B) cells
(C) tissues
(D) organs


Q7. Chest cavity is surrounded by

(A) 12 pair of ribs
(B) 10 pair of ribs
(C) 11 pair of ribs
(D) 25 ribs


Q8. Sometimes when we do heavy exercise, anaerobic respiration takes place in our muscle cells. What is produced during this process?

(A) alcohol and lactic acid
(B) alcohol and CO2
(C) lactic acid and CO2
(D) lactic acid only


Q9. A film of moisture of appears on the surface of the mirror when we:

(A) inhale
(B) exhale
(C) breathe
(D) none of these


Q10. Organisms get energy through

(A) food
(B) eating
(C) sleeping
(D) none of these


Q11. Which are the gases involved in breathing?

(A) O2 and NO2
(B) O2 and SO2
(C) O2 and O3
(D) O2 and CO2


Q12. Lime water turns milky due to the presence of which of the following gases?

(A) Carbon monoxide
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) Oxygen


Q13. The process of breakdown of food in the cell is known as

(A) breakdown process
(B) cellular respiration
(C) food breakdown
(D) none of these


Q14. The mountaineers carry oxygen with them because:

(A) At an atitude of more than 5 km there is no air
(B) The amount of air available to a person is less than that available on the ground
(C) The temperature of air is higher than that on the ground
(D) The pressure of air is higher than that on the ground


Q15. During the process of exhalation, the ribs move

(A) down and inwards
(B) up and inwards
(C) down and outwards
(D) up and outward


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(B)
4(D)
5(B)
6(B)
7(A)
8(D)
9(B)
10(A)
11(D)
12(B)
13(B)
14(B)
15(A)

Leave a Comment