MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 12 Reproduction in Plants with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The flowers which contain either pistil or stamens are called:

(A) bisexual flowers
(B) sexual flowers
(C) unisexual flowers
(D) pollination flower


Q2. Seeds of drumstick and maple are carried to long distances by wind because they possess

(A) winged seeds
(B) large and hairy seeds
(C) long and ridged fruits
(D) spiny seeds


Q3. Most common means of pollination is

(A) Honey bee
(B) Air
(C) Human
(D) Water


Q4. Vegetative propagation is a type of

(A) asexual reproduction
(B) sexual reproduction
(C) binary fission
(D) none of these


Q5. The male reproductive part is:

(A) pistil
(B) stamen
(C) ovary
(D) flower


Q6. Plants produced by vegetative propagation take

(A) long time to grow
(B) less time to grow
(C) both (A) and (B)
(D) none of these


Q7. In flowering plants, male gamete is formed inside

(A) Ovary
(B) Anther
(C) Pistil
(D) Ovule


Q8. Vegetative propagation in potato takes place by

(A) leaves
(B) stem
(C) root
(D) seed


Q9. Bisexual flowers are those flowers which have both:

(A) pollen grains and stamens
(B) stamens and pistils
(C) ovary and pollen grains
(D) pistils and ovary


Q10. Part of the plant that take part in sexual reproduction is

(A) seed
(B) fruit
(C) flower
(D) branch


Q11. Lila observed that a pond with clear water was covered up with a green algae within a week. By which method of reproduction did the algae spread so rapidly ?

(A) Budding
(B) Sexual reproduction
(C) Fragmentation
(D) Pollination


Q12. Mature ovule forms

(A) Buds
(B) Endosperm
(C) Fruit
(D) Seed


Q13. The ‘eye’ of the potato plant is what

(A) the root is to any plant
(B) the bud is to a flower
(C) the bud is to Bryophyllum leaf
(D) the anther is to stamen


Q14. Seeds and fruits are formed by:

(A) ovary forms fruits and ovules form seeds
(B) ovary forms seeds and ovules form fruits
(C) pollen grains form seeds and anther forms fruit
(D) pollen grains form fruits and anther forms seed.


Q15. In yeasts reproduction occurs by

(A) fragmentation
(B) binary fission
(C) budding
(D) spore formation


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(B)
4(A)
5(B)
6(B)
7(B)
8(B)
9(B)
10(C)
11(C)
12(D)
13(C)
14(A)
15(C)

Leave a Comment